Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Robert M. Pirsig

Zen i umjetnost održavanja motocikla : Ispitivanje vrijednosti

  • Nakladnik: Zagrebačka naklada
  • Prijevod: Mate Maras
  • 10/2005.
  • 415, meki uvez
  • ISBN 95536996871
  • Cijena: 130.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
«Zen i umjetnost održavanja motocikla» klasično je djelo iz sedamdesetih, koje je u početku odbio 121 nakladnik, no ubrzo je steklo status kultnog djela koje je prodano u milijunima primjeraka, doživjelo mnoga izdanja i status bestselera do današnjih dana.

Kultni roman iz 1974. slavnog Roberta M. Pirsiga «Zen i umjetnost održavanja motocikla» na jedinstven način objedinjuje filozofiju, znanost, avanturu i misticizam. Ono što je započelo kao avanturističko putovanje autora, njegovog sina i dvoje prijatelja na motociklima preko Sjedinjenih Američkih Država, pretvara se u filozofsku odiseju o pitanjima življenja uopće. Naime, na putu glavni junak proširuje građu izvadcima starogrčkog filozofa Fedra gdje se raspravlja o pojmu kvalitete; uskoro postaje jasno da je Fedro sam Pirsig prije nego što je bio podvrgnut šok-terapiji zbog duševne bolesti. Tako se radnja ovog romana raspada na tri ogranka: fizičko putovanje koje je pretežno narativno, Pirsigovo umovanje o kvaliteti koje je filozofsko i pripovijest o Fedru koja je introspektivna.

Dok istražuje značenje pojma kvalitete, pisac polazi od istočnjačkog poimanja da su osjećaj i logika jednako važni u potrazi za razumijevanjem, pa se pita što je stvarno, što je dobro i što je moralno, izgrađujući tako svojevrsnu teoriju stvarnosti. Pirsig nije prvi filozof koji pokušava premostiti jaz između znanosti i misticizma; ali on cijelu raspravu uzdiže na novu razinu usmjeravajući oba pristupa na jedan pojam – «vrijednost» , bacajući usput novo svjetlo na temeljna pitanja kao što su duh i materija, ponašanje čestica na kvantnoj razini i narav svijesti.

Robert M. Pirsig, rođen je 1928. godine u Minneapolisu. Nakon studija kemije i novinarstva proveo je više godina na indijskom Bernares Hindu sveučilištu, proučavajući indijsku filozofiju. 1974. objavljuje svoje kultno djelo «Zen i umjetnost održavanja motocikla : ispitivanje vrijednosti», u kojemu je svoju dvadesetgodišnju borbu protiv sila akademske reakcije i dualističke tradicije zapadne znanosti i filozofije pretvorio u kultno djelo sedamdesetih. Nakon pogibije sina Chrisa, 1984. sa suprugom se seli u Švedsku gdje počinje raditi na svome sljedećem djelu «Lila : ispitivanje morala» (1991) u kojem razrađuje koncept kvalitete i predstavlja potpuno osmišljeni filozofski sustav. Živi u Portsmouthu, u New Hempshireu, SAD.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –