Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jill Bolte Taylor

Moždani udar - moj put prema spoznaji : Osobna priča jedne neuroznanstvenice

  • Nakladnik: Planetopija
  • Prijevod: Aleksandra Barlović
  • 12/2008.
  • 159 str., meki uvez
  • ISBN 9789532571240
  • Cijena: 109.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
"Prebivala sam u svijetu između svjetova. Više nisam mogla komunicirati s ljudima izvan sebe, ali moj život ipak nije bio ugašen. Nisam bila čudna samo ljudima koji su me okruživali, već sam iznutra i sama sebi bila čudna. Osjećala sam se toliko daleko od svoje sposobnosti pokretanja tijela s imalo snage da sam doista povjerovala kako tu nakupinu stanica više nikada neću moći navesti na funkcioniranje. Nije li zanimljivo da nisam bila sposobna hodati ili govoriti, razumjeti jezik, čitati ili pisati, ili čak okrenuti se, ali sam znala da sam dobro? Isključen intelektualni um lijeve polutke mojega mozga više nije sputavao moju prirođenu svijest da sam čudesna moć života. Znala sam da sam drugačija - ali mi moj desni um ni u jednom trenutku nije dao naslutiti da sam "manjkava" u odnosu na ono što sam bila. Jednostavno sam bila svjetlosno biće koje je isijavalo život u svijet. Bez obzira na to jesam li imala tijelo ili mozak koji bi me mogao povezati sa svijetom drugih, doživljavala sam se kao stanično remek-djelo. U izostanku negativne prosudbe lijeve moždane polutke, smatrala sam da sam savršena, potpuna i lijepa upravo takva kakva jesam."

Ujutro 10. prosinca 1996. godine Jill Bolte Taylor, tridesetsedmogodišnja neuroznanstvenica, pretrpjela je težak moždani udar. Kao stručnjakinja za neuroanatomiju prepoznala je što se događa i promatrala je kako njezin um gubi funkcije. Više nije mogla hodati, govoriti, čitati, pisati ni prisjetiti se ičega o vlastitom životu, a sve u samo nekoliko sati. Sve što joj se dođalo u tim trenucima Jill vjerno opisuje u ovoj knjizi, kao i proces oporavka za koji joj je trebalo osam godina. Ali Jill to iskustvo smatra neprocjenjivim...

Zahvaljujući znanju o tome kako mozak funkcionira, poštovanju prema vlastitom tijelu i ponajviše svojoj brižnoj majci, uspjela je obnoviti svoj um te iznova oblikovati svoje shvaćanje svijeta. Svoje iskustvo opisala je u ovoj toploj knjizi koja izražava divljenje prema ljudskom tijelu i njegovoj sposobnosti za oporavak.

Ova je knjiga dragocjena pomoć za sve koji su pretrpjeli oštećenje mozga, ali i za ljude koji komuniciraju sa žrtvama moždanog udara kako bi prepoznali njihove istinske potrebe.

***

Dr. Jill Bolte Taylor radi kao neuroanatom na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Indiane. Državna je glasnogovornica mentalno oboljelih u harvardskom Resursnom centru za moždano tkivo te savjetnica za neuroanatomiju Instituta za protonsku radioterapiju. Aktivna je članica Državne zajednice mentalno oboljelih. Časopis 'Time' uvrstio ju je među stotinu najutjecajnijih ljudi na svijetu 2008. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –