Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Franco Cardini

Europa i islam

  • Nakladnik: Sandorf
  • Prijevod: Irena Marković , Ana Rogošić
  • 10/2009.
  • 245 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789535528456
  • Cijena: 23.23 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Ovom knjigom Franco Cardini preispituje ideje, predrasude te uvjerenja i preduvjerenja koja su oblikovala i usmjerila europski odnos prema islamu. Obuhvaćajući 2500 godina intelektualne razmjene kao i oružanog sukoba, Cardini ponovno gradi povijest Istoka i Zapada i ustanovljava zašto je i kako došlo do nesporazuma. 

Cilj je knjige sintetički slijediti put koji je Europa prešla u stvaranju odnosa s islamom, objasniti na koji način i iz kojih razloga se on ostvario, opisati povijesni proces unutar kojeg su se razvili ti odnosi, prikazati raznolikost aspekata, poimanja i oblika predrasuda, kao i dezinformacije i antiformacije koje su oblikovale i uvjetovale sliku islama u Europi.

Autor se u knjizi usredotočio na sredozemni islam s kojim su Europljani u kontaktu vrlo dugo te ističe da islam ne treba shvaćati kao homogenu cjelinu. Knjiga završava pitanjem uloge islama u Europi današnjice, koja postaje, što mnogi osporavaju, sve važnija.

"Serija publikacija "Stvaranje Europe" plod je inicijative pet nakladnika koji dolaze iz različitih nacija i jezika (Beck iz Münchena, Basil Blackwell iz Oxforda, Critica iz Barcelone, Laterza iz Rima i Barija i Seuil iz Pariza) a cilj joj je objasniti stvaranje Europe prikazujući uspjehe, ali istovremeno ne skrivajući poteškoće. U svom nastojanju za jedinstvom, europski narodi preživjeli su brojne nesloge, sukobe, razdore, opreke. Ovaj nakladnički projekt jasno ih prikazuje: europski pothvat neće moći biti proveden ukoliko se perspektiva budućnosti ne sastoji od poznavanje prošlosti. Upravo zbog toga naslov serije ima nesvršeno obilježje. Naime, mislimo da još nije došlo vrijeme da se napiše zaokružena europska povijest. Studije koje predlažemo napisali su najbolji suvremeni povjesničari, koji nisu isključivo Europljani. Oni će se suočiti s ključnim temama iz različitih područja europske povijesti - ekonomije, politike, društva, religije i kulture, oslanjajući se na dugu historiografsku tradiciju koja je prisutna još od Herodota, pa sve do novih poimanja koja su značajno utjecala na europsku historiografiju tijekom dvadesetog stoljeća. Zahvaljujući jasnoći pisanja svaka pojedina publikacija razumljiva je i široj čitateljskoj publici".

***

Franco Cardini (1940), povjesničar i esejist, docent na Katedri za povijest Srednjega vijeka Sveučilišta u Firenci. Predavao je na sveučilištima u Bariju, Parizu, Göttingenu, Beču, Madridu, Barceloni, Turkuu, Bostonu, Burlingtonu, Sao Paolu, Jeruzalemu i Damasku. Neka od njegovih djela su: "Gostanza, vještica iz San Miniata" (2001.), "Mi i islam. Susret koji je moguć?" (2001.), "Jedrimo u ime Boga. Putovanje srednjovjekovnog hodočasnika na Istok" (s G. Bartolinijem, 2002.), "Nostalgija za rajem. Srednjovjekovni vrt" (s M. Miglijem, 2002.), "Strah i obijest" (2003.), "Srednji vijek po ženi" (koautori F, Bertini, Mt. Fumagalli Beonio Brocchieri i C. Leonardi, 2005.), "Astrea i Titani. Američki lobiji u osvajanju svijeta" (2005.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –