Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Darko Jordanov

Izgubljeni san

  • Nakladnik: Ibis grafika
  • 03/2010.
  • , meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789536927524
  • Cijena: 17.25 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kako se dolazi na svijet? Postoji li nešto prije toga? Postoji li svijet onkraj ovog koji nazivamo zbiljom? Što je prijateljstvo, a što tajna? Kako se vuk pretvara u psa? Otkud strah? Gdje je i što je na koncu, ljubav? Ta i još brojna druga pitanja postavlja i pokušava na njih odgovoriti ova nesvakidašnja knjiga.

No ne radi se tu o priručniku za samopomoć, danas tako popularnom i uspješnom žanru, već o čistoj i iskrenoj književnoj tvorevini koja nas od prvog trenutka vuče da je čitamo dalje. Svijet koji autor stvara izmišljen je i alegoričan, a opet toliko blizak da često čitajući gubimo pojam o snu i javi, o čitatelju kao odvojenom od teksta i tekstu kao pukom predmetu čitateljeva interesa.

Radnja romana "Izgubljeni san" odvija se u alternativnom svijetu. To nije svijet na nekom drugom planetu niti je roman znanstvene fantastike, već samo dio ove naše stvarnosti.

Autor postavlja pitanje kako izgleda svijet djece koju se želi imati, ali zbog raznih razloga nikada ne dođu na ovaj naš svijet? Svijet u "Izgubljenom snu" je svijet majke djevojčice Mione. Miona je obična, žarko željena beba koja u svom svijetu, odnosno svijetu njezine majke, brzo odrasta. Ponaša se kao i obične bebe, ima bezbroj pitanja, otkud sam došla, tko su moji roditelji,...  U njezinom svijetu svi je beskrajno vole i žele joj udovoljiti.

Kako je to ipak svijet iz sna, neminovno dolazi u doticaj s javom, koja je sve prije nego idealna. Majčine suze su kiše u Mioninom svijetu, a bol je nevrijeme. Složeni međuljudski odnosi reflektiraju se i u Svijetu. A kada u stvarnom svijetu više nema izlaza, Mionin Svijet postaje idealan.

O čemu je "Izgubljeni san"? Teško je na to jednostavno odgovoriti, jer on je o svima nama. Ali on ima i svoje junake koji nas kroz san vode, a oni ni u samoj knjizi nisu u svijetu kakav poznajemo, već u svijetu sna. Glavna junakinja, Miona, kao i svi ostali likovi, samo je san svojih roditelja. Ali i taj sanjani lik ima pitanja. Pitanja su o svijetu sna, ali kada bolje pogledamo, taj svijet i nije toliko različit od našeg uobičajenog svijeta. Konačno, mi smo ti koji sanjamo.

Struktura knjige temelji se na lunarnom mjesecu. U uvodu autor kaže da je knjiga stvarana u tom ritmu, jer je to priča o jednom snu. Podijeljena je na četiri dijela, četiri tjedna. Svaki dio ima sedam dijelova, sedam dana u tjednu. Ilustracije Tajane Ivić prate radnju i nadopunjuju je, svako poglavlje započinje odgovarajućom mjesečevom mjenom.

Knjiga je posvećena svima onima koji očekuju djecu i svoj djeci koja očekuju roditelje!

***

Darko Jordanov, godinama radi za Međunarodni odbor Crvenog križa kao obrazovni savjetniku centralnoj, jugoistočnoj i istočnoj Europi, na Bliskom istoku I u subsaharskoj Africi. Rođen je 19. ožujka 1966. godine u Skopju. Studirao je opću i komparativnu književnost u Skopju i multidisciplinarni poslijediplomski studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao novinar za Radio Skopje I nastavnik književnosti u gimnaziji Zef Ljush Marku u Skopju. U međuvremenu je bio recepcionar u hostelu, prao suđe u francuskom restoranu Adrian u Amsterdamu i izrađivao fotografije na porculanu za nadgrobne spomenike.  Ne računajući periodiku i pedagošku literaturu ovo je njegova prva knjiga.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –