Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Anđelko Mijatović

Obrana Sigeta : O 420. obljetnici : (1566.-1986.) : u povodu 500. godišnjice rođenja zapovjednika Sigeta Nikole Zrinskoga : (1508.-2008.)

  • Nakladnik: Školska knjiga
  • 11/2010.
  • 310 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789530614932
  • Cijena: 30.39 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Drugo i prošireno izdanje knjige Anđelka Mijatovića. Bitka kod Sigeta, kao jedan od najvažnijih povijesnih događaja iz razdoblja turskih prodora na hrvatska područja, prikazana je iz najrazličitijih aspekata. Knjiga donosi dokumentiranu i sustavnu analizu velike bitke protiv Turaka, oslikane unutar širih političko-društvenih prilika u Hrvatskoj i Ugarskoj 16. stoljeća kao i uloge jednoga od najznačajnijih hrvatskih banova Nikole Zrinskoga.


Još u vrijeme borbe za Siget Europom su kružili listovi s crtežom Sigeta i kratkim opisom zbivanja oko njega. Ti su grafički listovi traženi, po­novno se izdaju i dopiru sve dalje. Potom slijede mnogobrojna književna i povijesna ostvarenja o Sigetu i njegovim braniteljima na raznim jezicima: hrvatskom, madžarskom, la­tinskom, talijanskom, njemačkom, francuskom, turskom, slovačkom, španjolskom. Prate ih i likovna ostvarenja, ponajprije grafike i slike. Samo je iz XVI. stoljeća poznato više od 90 književnih, povijesnih, li­kovnih i drugih ostvarenja na temu obrane Sigeta 1566.

Ovo izdanje je upotpunjeno izvještajem španjolskoga veleposlanika Mos de Chantona o padu Sigeta, sastavljenoga 22. rujna 1566. u taboru hrvatsko-ugarskoga kralja Maksimilijana II. Habsburgovca (1564. - 1576.) i upuće­noga španjolskome kralju Filipu II. Također je uključen i ferman turskoga sultana Selima II. (1566. - 1574.) Dubrovčanima u jesen 1566. godine i Sa­žetak o pohodu na Sigetvar, te izvadak iz povijesti Ibrahima Alajbegovića Pečevije iz 16. stoljeća.

U knjizi je prikazan veći dio nastojanja da se 1566. zauzme, odnosno obrani Siget i priložen je dio duhovnih ostvarenja o sigetskoj epopeji.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –