Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Kršćanstvo : Povijest i religija

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Urednik: Sanja Mahalec
  • 08/2010.
  • 144 str., meki uvez
  • ISBN 9789536751464
  • Cijena: 11.95 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Uvod


Danas još uvijek najveća monoteistička religija - kršćanstvo, zakoračivši u treće tisućljeće svojeg postojanja, suočava se s mnogim problemima suvremenog svijeta. Postavlja se pitanje ima li ono budućnost, hoće li opstati, pogotovo ako znamo da je broj kršćana u opadanju.

Burna povijest kršćanstva ukazuje na njegovu snagu, ali i ranjivost koja se ponajprije očituje u razjedinjenosti. Iako razjedinjenost i podjele postoje u svim religijama, čini se da su one kršćanstvu zadale najteži udarac, jer su pridonijele mnogim sukobima u kojima su kršćani kršćanima postali neprijateljima, strancima. To je ujedno i tragedija kršćanstva, religije u čijim su temeljima ljubav i jedinstvo, a koja je duboko podijeljena.

Ostavimo li po strani ekumenizam i nastojanja da se jedinstvo kršćanskih crkvi jednom i ostvari na „institucionalnoj" razini, uvijek ostaje pitanje malog čovjeka, vjernika kršćanina koji će svog susjeda, također kršćanina, smatrati nevjernikom.

Ova je knjiga prvenstveno upućena običnim ljudima, ljudima koji nemaju teološku naobrazbu i koji će, kao primjerice u samoborskom kraju, nekome reći - "Ti ne ideš u crkvu, ti si lutoran". Lutoran je iskrivljen pojam koji je nastao od pojma luteran koji označava kršćanina, pripadnika protestantske Luteranske crkve. Ili će ti isti ljudi pak grkokatolike poistovjetiti s pravoslavnima.

Stoga slobodno možemo postaviti sljedeće pitanje: ako ne razumijemo vlastitu religiju, kako ćemo razumjeti i prihvatiti posve drugačiju? Pa iako se čini da su kršćani često tolerantniji prema pripadnicima drugih religija, nego prema kršćanima drugih denominacija, ta tolerancija ne počiva na zdravim temeljima.

U nadi da će ova knjiga otkloniti poneke zablude i pridonijeti boljem razumijevanju među kršćanima, a onda i među kršćanima i pripadnicima drugih religija, iznijet ćemo glavne razlike među najvećim kršćanskim denominacijama.

No, bez obzira na sve razlike, ono što je stup i bit kršćanstva ostaje svima zajedničko: svi kršćani vjeruju u Isusa Krista, čovjeka i Boga, Spasitelja i Otkupitelja, koji je živio, umro na križu i uskrsnuo i koji svojom Zapovijedi ljubavi poziva svakog kršćanina da se prema svakom čovjeku ponaša bratski, s ljubavlju.

To je ono što treba istaknuti jer na razini malog čovjeka to i jest dovoljno da se shvati da bez obzira na konfesionalne razlike, svi kršćani usmjereni su na jedno - na Krista i u tom su smislu uistinu jedinstveni!



***


Predgovor ediciji


Kao učenik Klasične gimnazije, a zatim i kao student profesora Matka Pejića shvatio sam važnost poznavanja drugih kultura, drugih ljudi, njihovih vjerovanja i drugačije logike promišljanja i vrednovanja stvarnosti. Ta mi je spoznaja pomogla da bolje razumijem, shvaćam i prihvaćam različite, a prije mi nepoznate, modele ponašanja i društvene odnose u stranim okruženjima, što mi je na koncu pomoglo da bolje razumijem i samog sebe.

Shvatio sam da su kulture koje poznajemo tek drugačiji način promišljanja i ostvarivanja kvalitetnog i duhovno bogatog života, a takav život jest upravo onaj cilj kojem i mi sami težimo, i kojem bismo neprestano trebali težiti.

Kada sam osmišljavao izdavački program Edicija Božičević, misao vodilja bila mi je približavanje kultura, a prvenstveno književnosti tzv. malih naroda i malih jezika hrvatskim čitateljima. Tijekom proteklog desetljeća hrvatskim čitateljima predstavili smo djela baskijske, islandske, makedonske, slovačke, krajinske i češke književnosti.

Desetu obljetnicu naše izdavačke djelatnosti odlučili smo obilježiti nizom publikacija pod zajedničkim naslovom Religijska kultura za tolerantnu zajednicu u, za tu priliku pokrenutoj, biblioteci Ključ nebeski. Prva izdanja u našoj novoj biblioteci odlučili smo posvetiti najvećim svjetskim religijama: Židovstvu, kršćanstvu, islamu te istočnim religijama: vedizmu, zoroastrizmu, budizmu i hinduizmu. Najveće svjetske religije duboko su uvjetovale današnju kulturu, svjetonazore, pa i politiku i politička uređenja, stoga je njihovo upoznavanje važno kako bismo bolje razumjeli svijet u kojem danas živimo, ili bolje reći da bismo ga svakodnevno razumijevali.

Kulturna i duhovna nadogradnja te poznavanje opće kulture temelj su tom razumijevanju na osnovi koje ućimo d toleranciji i u njoj sazrijevamo.Biti tolerantan u društvenom, kulturnom i religijskom smislu znači njegovati i podupirati praksu kojom sprječavamo socijalnu, etničku i religijsku diskriminaciju.

Vjerujemo da će Biblioteka Ključ nebeski sa svojim izdanjima biti koristan doprinos toleranciji u hrvatskom društvu.


Hrvoje Božičević

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –