Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Damir Avdić

Kuda sestro

  • Nakladnik: Algoritam
  • 04/2011.
  • 92 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533161952
  • Cijena: 9.16 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Zbirka pjesama "Kuda sestro" Damira Avdića natjerat će onoga tko ga još nije slušao da posegne za njegovom glazbom, a onoga tko ga je slušao da posegne za ovom knjigom. Naime, ova zbirka je nastala po načelu "sve na jednom mjestu + bonus", u njoj su prikupljene sve Avdićeve samostalno na tri CD-a snimljene pjesme + nekoliko novih.

Zbirka, naravno, nije zbrka, pjesme su pažljivo poredane i ciklizirane, pa tako otkrivaju Damira Avdića kao pjesnika u prvom redu, kao pjesnika jasnih, gotovo opsesivnih okupacija i briljantno-bolnih opservacija.

Ciklusi zbirke se otvaraju pjesmom u ja-formi, a tematski se uglavnom bave, koliko god to patetično zazvučalo, s dva pojma, koja uvijek valja čitati u njihovim množinama: slobodom i ljubavi. I nije slučajno ako je nekome pao na pamet Ivo Lola Ribar.

Velik je autor onaj koji može o najopjevanijem, kao što su slobode i ljubavi, pjevati svježe, kojemu je svaki stih rana, a ne ožiljak. Damir Avdić je takav autor. I još i zarazan i ljekovit.

Tajna te krvave svježine je vjerojatno u punkoidno-avangardističkom tonu njegove poezije. Tu se pljuje i psuje (Kada kažem / jebo mater / ja ne psujem / ja samo tako pričam), jer malo što je drugo preostalo nemoćnima, samo krik i psovka. Nije pjesniku strano ni ispaljivanje parola, ni estetika ružnog i šokantnog, ni ironija, ni definitivan pokušaj raskida s tradicijom, premda se baš na intenzitetu odnosa s tradicijom jasno vidi koliko se teško obračunati s tim bremenom i što nam je sve učinila ta tradicija, i ta povijest što je istisnula suvislu budućnost.

Damir Avdić je pučki tribun od 100.000 watta, hrapavi glas stranke onih bez glasa i bez snage, stranke bijesnih, poniženih, uvrijeđenih i izigranih. On je rupa u zvučnom zidu i u sistemu. Kroz tu rupu Avdićeva poezija i glazba udaraju izravno, skidaju odijelo i udaraju u tijelo.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Damir Avdić –

– Damir Avdić - koncert u Močvari, Zagreb 2010. –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –