Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Milorad Bibić

Zadnja pošta Riva

  • Nakladnik: Fraktura
  • 06/2011.
  • 320 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532662511
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Sve je počelo "Zakonom Pjace". Godine 2005. Milorad Bibić Mosor napisao je de jure šezdeset nostalgičnih zapisa o splitskim šezdesetima, a de facto sentimentalnu kroniku vlastita odrastanja. Na tome bi, vjerojatno, i stalo da je vrijedni autor naučio starjeti sukladno biološkoj dobi. Ali vraga, dok se kod prosječnog čovjeka adolescencija mjeri u godinama, kod Mosora ona traje desetljećima. I sada nam, evo, nudi drugi svezak zapisa o svojim nježnim godinama, knjigu pod naslovom "Zadnja pošta Riva" - spliske sedandesete u sedandeset slika.

S Pjace, središta društvenog života mlađarije u šezdesetima, fokus je usmjeren na Rivu, nezaobilazni punkt điravanja i korteđavanja u sedamdesetima. I grad i svijet u međuvremenu su izmijenili svoje lice, samo je njihov kroničar ostao isti: razdragani kolos koji se od jutra do mraka zafrkava i ruga, sebi i drugima, da ne bismo opazili kako je u tijelu Golijata zarobljen ranjivi David.

Kako je Mosor čeljade hibernirano u pubertetu, ne treba ni sumnjati da će za ovom knjigom slijediti još nekoliko svezaka u kojima će elaborirati svoje odrastanje u osamdesetima, devedesetima i dalje... Sjajna vijest za sve nas tobože mlađe od njega, a zapravo beznadno starije.

Ivica Ivanišević


***

Milorad Bibić
rodio se u Splitu 25. srpnja 1952. godine, gdje je završio Osnovnu školu Bratstvo-jedinstvo, Gimnaziju Vladimir Nazor i Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje stekavši zvanje diplomiranog inženjera elektrotehnike. Međutim, njegovo profesionalno opredjeljenje nikad nije bila elektrotehnika nego novinarstvo. Kao profesionalni novinar radio je u splitskom tjedniku Nedjeljna Dalmacija, a potom prelazi u splitski dnevnik Slobodna Dalmacija. U obje redakcije bio je i urednik Sportske rubrike. Njegova specijalnost uvijek je bio sport, a uža mu je specijalnost košarka o kojoj je godinama pisao u raznim tjednicima i revijama...

Napisao je knjigu o slavnome splitskome košarkašu Dinu Rađi "Moj galebe", knjigu o prvoligaškim godinama radničkoga nogometnoga kluba Split "Split je Prva liga" te zajedno sa zagrebačkim novinarom Zoranom Kovačevićem biografiju poznatog košarkaškoga trenera Mirka Novosela "Zlatna košarka Mirka Novosela", monografiju o KK Spilt "Od starog placa do vrha Europe", te knjiga o odrastanju u Splitu šezdesetih "Zakon pjace".

Hrvatski zbor sportskih novinara proglasio ga je sportskim novinarom godine za 1997. godinu, a 2003. i 2005. godine Hrvatski zbor sportskih novinara dodijelio mu je godišnju nagradu za sportsku publicistiku za knjige "Split je Prva liga" i "Zlatna košarka Mirka Novosela".

Od sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća redovito piše humorističke priloge za Pomet u Slobodnoj Dalmaciji, a surađivao je u humorističkim časopisima Berekin i Žulj. Posljednjih godina najdraža su mu "putovanja u povijest", razgovori sa Splićankama i Splićanima poznatim i popularnim sredinom prošloga stoljeća... Napisao je i scenarij za filmove o dvojici velikana splitskog, dalmatinskog i hrvatskog nogometa Frani Matošiću i Vladimiru Beari.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –