Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Robert Beck (Iceberg Slim)

Svodnik : Priča o mom životu

  • Nakladnik: Šareni dućan
  • Prijevod: Martina Burulic
  • 08/2011.
  • 304 str., meki uvez
  • ISBN 9789533200200
  • Cijena: 89.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Svodnik, narkoman, kriminalac, ljubavnik, nasilnik, robijaš... i - književnik! Ova "sadržajna" kombinacija veže se uz Roberta Becka, poznatijeg po uličnom nadimku Iceberg Slim, koji je svojim romanima, pravim malim remek-djelima paklenog šunda, nadahnuo generacije repera: Ice-T i Ice Cube (čija imena izražavaju poštovanje ovom "kumu gangsta rapa") te Snoop Dogg najpoznatije su zvijezde prve generacije.


U predgovoru Ice-T o svojem idolu, "opakom uličnom geniju", piše:

"Čak i prije nego što sam doznao tko je Iceberg Slim, poznavao sam njegove riječi. Tim prljavim žargonom koji obiluje humorom i slikovitim izrazima vezanima za seks govorili su pravi igrači u mom getu. Moju ekipu i mene zanimalo je gdje su ga pokupili - rekli su nam: 'Uzmite u ruke Iceberga!' Tako smo i učinili... Jednom kad otvorite Icebergovu knjigu, istog ste trena katapultirani u svijet igrača, svodnika, prevaranata i loših, brzih žena... Njegove riječi imale su dubok utjecaj na moj život i moju karijeru... Slim je bio čovjek s kojim sam se mogao poistovjetiti jer je govorio mojim jezikom. Jezikom geta... Ako je, dakle, umjetnikova uloga da govori o onome što vidi, onda je Iceberg Slim istinski umjetnik.

Znao sam da ne bih mogao biti pisac poput Slima, ali kad se pojavila rap glazba, shvatio sam: Na jednak način kako je Slim svoja iskustva stavljao na papir, i ja bih svoja mogao prenijeti u mikrofon. Dakle, istom metodom kojom je Slim postao pisac, ja sam postao reper. To je najvažnija stvar koju je napravio Iceberg Slim... - mladim ljudima poput mene pokazao je da, bez obzira na to otkud su potekli, uvijek mogu prijeći na novu razinu. Reperi poput mene, Jay-Z-a, Nasa, Notorious B.I.G.-a, Tupaca, Mobb Deepa, itd. nose naslijeđe Iceberga Slima... Čak sam se njemu u čast prozvao Ice...

I par desetljeća nakon što je dovršio posljednju knjigu, priče su mu i dalje svježe... Moj savjet vam je da pročitate sve Slimove knjige. Njegove spisateljske sposobnosti, po mojem mišljenju, dosad nisu nadmašene. Nitko nije dosegao njegovu razinu."

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Iceberg Slim - razgovor iz 1968. –

– Iceberg Slim - album Reflections –

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –