Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Branko Kostelnik

Eros, laži i pop rock-pjesme : Seksizam i profit u hrvatskoj pop- i rock-glazbi u devedesetima

  • Nakladnik: Fraktura
  • 09/2011.
  • 192 str., meki uvez
  • ISBN 9789532663099
  • Cijena: 139.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
"Eros, laži i pop rock-pjesme" govori o lako uočljivim, ali najčešće uporno prešućivanim, porocima hrvatske popularne glazbe. U ovoj kratkoj anatomiji glazbene industrije koja je tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća s neskrivenim uzbuđenjem otkrivala draži tržišnoga gospodarstva i komercijalni potencijal nacionalne identifikacije Branko Kostelnik poglavito secira androcentrizam, seksizam i opsesiju profitom.

Kao nekadašnji sudionik glazbene scene koji se danas profesionalno bavi fenomenologijom popularne kulture, autor nam se obraća kao insider - član art rock-skupine koja je djelovala u devedesetima (Roderick Novy) - ali istodobno i sociolog kulture koji se zabilježenim razgovorima sa sudionicima glazbene scene i osobnim iskustvima koristi kao studijom slučaja u kojoj se ocrtava duh vremena.

Ova analitična i polemična knjiga, čija je osobita vrijednost pogled iznutra, sigurno nije štivo za one koji čitaju samo na plaži.

***

Branko Kostelnik, novinar, publicist i glazbenik, rođ­en u Osijeku 1961. godine. Magistrirao je sociologiju kulture na Sveučilištu u Ljubljani. Radi u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Tijekom devedesetih i početkom 2000-ih tekstove, eseje, intervjue, kritike i recenzije s područja glazbe i pop kulture i suvremene umjetnosti objavljuje na Radiju 101 te u listovima Danas, Nedjeljna Dalmacija, Pop extra, Nedjeljni Vjesnik, zatim u Vijencu, Zarezu, Večernjem listu, Jutarnjem Listu, Globusu, Dnevniku te u časopisima Elle, Quorum, Rijeka, Balkanis i Konture.

Utemeljitelj je i leader art rock grupe RODERICK koja u u devedesetim djeluje pod imenom RODERICK NOVY (5 samostalnih albuma, 4 kompilacije). Autor je brojnih performancea grupe od kojih je najznačajniji onaj s guruom hrvatske suvremene umjetnosti Ivanom Kožarićem. Suradnik je "Enciklopedije hrvatske pop i rock glazbe". Uskoro mu izlazi knjiga "Sex, laži i pop/rock pjesme" o spolnosti u pop rock glazbi. Knjiga intervjua "Moj život je novi val - razgovori s prvoborcima i dragovoljcima novog vala" - na jednome mjestu sakuplja razgovore koje je ovaj istaknuti novinar, glazbenik, glazbeni kritičar i organizator vodio s najvažnijim sudionicima novoga vala.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Eros, laži i pop rock-pjesme - Branko Kostelnik –

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –