Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sofi Oksanen

Čišćenje

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Boris Vidović
  • 11/2011.
  • 352 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532663358
  • Cijena: 21.10 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Kada jednoga jutra u svome dvorištu u estonskome selu Aliide Truu pronađe gotovo mrtvu djevojku i odluči joj pomoći, njezin će se život sasvim izmijeniti, a prošlost će joj nahrupiti na vrata. Djevojka Zara žrtva je traffickinga koja bježi od svojih izrabljivača, a Aliide nije izabrala slučajno – njih dvije povezane su mnogo dubljim vezama negoli to ijedna sluti.

Od ranih devedesetih i tranzicije pa unatrag do vremena prije Drugoga svjetskoga rata, rata i poslijeratnoga razdoblja kroz obiteljsku i osobnu tragediju obiju junakinja roman "Čišćenje" Sofi Oksanen oslikava najdublje ljudske strahove, ali i ponore duše, od izdaje preko prevare do ljubomore.

Jedna od ponajboljih svjetskih spisateljica mlađe generacije Finkinja Sofi Oksanen u višestruko nagrađivanom i na više od trideset jezika prevedenom romanu Čišćenje maestralno je ispričala priču o dubokim posljedicama srama te kroz sudbinu Aliide i Zare oslikala svu težinu dvadesetog stoljeća, sovjetske vlasti i početka tranzicije.

Sofi Oksanen suvremena je finska spisateljica rođena 1977. u gradu Jyväskylä u središnjoj Finskoj. Studirala je dramaturgiju i književnost. Prvi roman "Staljinove krave" (2003.), priča o djevojci s poremećajem u prehrani, lansirao ju je među najutjecajnije mlade finske autore. Nominirana je za književnu nagradu Runeberg. Dvije godine poslije objavila je roman "Baby Jane", u kojem progovara o anksioznom poremećaju i nasilju u lezbijskim vezama.

Njezina prva predstava "Čišćenje" postavljena je 2007. u Finskome narodnom kazalištu. Iduće godine napisala je istoimeni roman, dosad preveden na više od četrdeset jezika, koji je osvojio brojne nagrade u Finskoj i inozemstvu: Finlandia Award 2008., Mika Waltari Award 2008., Great Finnish Book Club Prize 2008., Kalevi Jäntti Award 2008., Runeberg Award 2008., Varjo-Finlandia Award 2009. i najveću književnu nagradu norveških zemalja Nordic Council Literature Prize 2010. "Kad su golubice nestale", treći roman iz niza Estonski kvartet, objavljen je 2012.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Čišćenje - Sofi Oksanen –

– Sofi Oksanen - Razgovor –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –