Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Iva Polak

Razvoj književne proze australskih Aboridžina : Od nevidljive do postkolonijalne priče

  • Nakladnik: Hrvatsko filološko društvo
  • 12/2011.
  • 400 str., meki uvez
  • ISBN 9789532960365
  • Cijena: 130.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Knjiga je posvećena dugo vremena zlorabljenom korpusu australske književnosti koji autorica najprije definira i određuje svojim "pogledom izvana". Do zloporabe je došlo "zaslugom" zapadnjačkog književnokritičkog aparata, a manifestiralo se kao neadekvatno čitanje ovog specifičnog stvaralaštva. U poglavlju "Snivanje" autorica hrvatskome čitatelju približava nepoznatu ontološku potku koja izvire iz aboridžinskog književnog teksta nebi li čitatelj shvatio okvir u kojemu se događaju priče australskih domorodaca.

Središnje pak studije dotiču nastanak i razvoj aboridžinske kratke priče. Autorica pritom prvo objašnjava društveno-politički sklop koji je doveo do pretvorbe usmene predaje u priču, odnosno domorodačkog čuvara priče u autora literarnog teksta.

Uz ponuđenu tematsku tipizaciju aboridžinske kratke priče Iva Polak uz svakog autora navodi i pripadnost aboridžinskoj zajednici, jer je to jedno od ključnih pitanja kojima se australska javnost počinje baviti u drugoj polovici 1990-ih godina. Poseban odjeljak pak posvećen je aboridžinskom romanu, koji autorica propituje genealoški i tematski, izlažući osnovna obilježja njegove strukture. Potom slijedi analiza velikog broja romana i fenomena tzv. "pseudonimskog plagijata".


***

Iva Polak rođena je u Zagrebu 1971. godine. Na Filozofskom fakultetu zagrebačkoga sveučilišta diplomirala je anglistiku i francuski te doktorirala na australskoj književnosti. Zaposlena je na anglistici istoga fakulteta.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –