Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Damir Avdić

Tiket za revoluciju

  • Nakladnik: Algoritam
  • 04/2012.
  • 124 str., meki uvez
  • ISBN 9789533165462
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Trudnoća i dijete u dolasku su skupe stvari pa naš pripovjedač, do tada poluzainteresiran za materijalno, a nimalo za rad, mora iz korijena promijeniti svoj život, sjedenje u birtiji više nije dovoljno, treba se nabaviti novac, treba krenuti u akciju koja se do sada uglavnom svodila na narudžbu još jedne runde i odlazak u kladionicu. No, prije treba sve promisliti, a to se, opet, radi u birtiji, za stolom, s prijateljima…

I tako se velika većina romana "Tiket za revoluciju" Damira Avdića odvija u birtiji gdje se, naravno, priča i pijucka. A priča se o svemu: kapitalizmu, aktivizmu, Slavoju Žižeku, Nicku Caveu, Buci i Srđanu, internetu, Francuskoj revoluciji, Ligi prvaka, ljubavi… Nadmudrivanje je stalno, kao u nekakvom kavanskom sokratovskom polilogu, i brutalno.

Avdićev jezik je neposredan i eruptivan – u njegovoj lavi se valja i rastaljeno stijenje i rastaljeni dijamanti i pepeo – emotivan, često bijesan i duhovit. U trajnoj oporbi prema svim autoritetima, u ovom romanu se propituju ikone aktivizma i lijeve scene, baš kao i postulati kapitalizma, uzroci ratova i jugonostalgije, koristi od novih tehnologija, svega onoga što život čini tako heterogenom smjesom u koju su uronjeni Avdićevi likovi, ne baš ambiciozni tipovi, dakle, u kapitalizmu praktično marginalci.

No, vrijeme je za akciju, makar gerilsku, pa naši junaci odlučuju udariti u srce sistema, iz svojih razloga. Pištolji su u džepu, plan je skovan, odlučnosti i hrabrosti im nikada nije nedostajalo. Ali za revoluciju, pa i osobnu, treba i malo sreće… Dobar tiket, malo kocke, rizik koji se treba isplatiti, u cashu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –