Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Rawi Hage

Žohar

  • Prijevod: Snježana Husić
  • 07/2012.
  • 296 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532663969
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Neimenovani glavni junak napustio je ratom opustošenu bliskoistočnu zemlju i utočište pronašao u hladnome kanadskom gradu. On je izbjeglica, stranac koji pokušava pronaći smisao života u stranoj zemlji.

Ali sa sobom je donio velike tajne – obiteljsku tragediju koju nije spriječio i mladost protkanu preživljavanjem u ratu. I dok luta snijegom zametenim ulicama, ulazi u imigrantske kafiće i odlazi na psihoterapiju, zaljubljuje se u prekrasnu djevojku Shoreh, također izbjeglicu s Istoka, te shvaća da mora postati netko drugi, postati onakvim kakvim se u prošlom životu nije usudio biti...

"Žohar", iznimno poetičan roman IMPAC-om nagrađenog Rawija Hagea, s mnogo gorkoga humora i briljantnih slika opisuje dramatičan i turbulentan život mladih imigranata na Zapadu u novom tisućljeću.

Hage je egzistencijalist i njegove je uzore lako prepoznati: Camus, Sartre, Céline, Houellebecq. U priči o zamišljenoj preobrazbi prirodno se naslanja na Kafku, ali svoje uzore usađuje u priču o imigrantima u Montrealu...
Quile & Quire

Prozaici su većinom ili stilisti, ili majstori zapleta, a Hage je svakako oboje. Zapanjujući je doživljaj kada pripovijedanje mijenja brzinu iz poetskoga u filmsko. Puške, noževi i brižljivo razrađene situacije zamjenjuju prizore iscrpljenosti, putenosti i hladnih ulica, ali sve je to izvedeno veoma vješto i dovedeno do uistinu uvjerljiva vrhunca.

The Guardian

***

Rawi Hage rođen je u Bejrutu u Libanonu, gdje je proživio devet godina građanskog rata. Godine 1992. iselio se u Ka­nadu, gdje je studirao fotografiju. Nagrađivani je književnik, likovni umjetnik, kustos i politički komentator. Objavljivao je tekstove u časopisima “Maclean’s”, “Fuse”, “Mizna”, “Jouvert”, “The Toronto Review”, “Montreal Serai” i “Al-Jadid”. Likovne je radove izlagao u galerijama i muzejima diljem svijeta. Prvi Hageov roman De Nirova igra nominiran je za dvije prestižne kanadske književne nagrade Giller i Governor-General. Godine 2008. osvojio je IMPAC Dublin Litearary Award za roman "De Nirova igra".

Drugi roman "Žohar" objavljen 2008. bio je u užem izboru za više važnih kanadskih nagrada a osvojio je nagradu Huge MacLennan za najbolji roman. Novi roman "Karneval" bit će objavljen na jesen 2012. Djela su mu prevedena na dvadeset i devet jezika.

Rawi Hage rođen je u Bejrutu u Libanonu, gdje je proživio devet godina građanskog rata. Godine 1992. iselio se u Kanadu, gdje je studirao fotografiju. Nagrađivani je književnik, likovni umjetnik, kustos i politički komentator. Objavljivao je tekstove u časopisima Maclean’s, Fuse, Mizna, Jouvert, The Toronto Review, Montreal Serai i Al-Jadid. Likovne je radove izlagao u galerijama i muzejima diljem svijeta. Prvi Hageov roman "De Nirova igra" nominiran je za dvije prestižne kanadske književne nagrade Giller i Governor-General, a 2008. osvojio je IMPAC Dublin Literary Award. Drugi roman "Žohar", objavljen 2008., bio je u užem izboru za više važnih kanadskih nagrada, a osvojio je nagradu Huge MacLennan za najbolji roman. Istu nagradu osvojio je i za "Karneval" koji je objavljen ujesen 2012. Posljednji roman "Bejrutsko Društvo paklenog plamena" objavio je 2018. godine. Djela su mu prevedena na više od trideset jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Žohar - Rawi Hage –

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –