Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zoran Grijak Stjepan Ćosić

Figure politike : Lujo Vojnović i Robert William Seton-Watson

  • Nakladnik: Hrvatski državni arhiv
  • 08/2012.
  • 430 str., meki uvez
  • ISBN 9789537659097
  • Cijena: 120.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.
Knjiga opisuje život i političko djelovanje dvojice stručnjaka, publicista, novinara i povjesničara čija je važnost potkraj 19. stoljeća rasla usporedno s društvenom modernizacijom, demokratizacijom i zaoštravanjem odnosa među europskim savezima.

Radi se o Dubrovčaninu Luji Vojnoviću i njegovom mlađem britanskom suvremeniku Robertu Williamu Seton-Watsonu, intelektualcima koji su se bavili aktualnim nacionalnim, povijesnim i geopolitičkim temama te su u tom razdoblju postali važni kreatori moderne političke kulture koja se širila putem tiska i časopisa.

Njihove intelektualne i političke biografije kriju niz analogija i zajedničkih obilježja, a povezuje ih dugogodišnje bavljenje istim političkim problemima i pitanjima vezanima za krizu i raspad Austro-Ugarske Monarhije te stvaranje nove južnoslavenske države. Njihovi životni putovi izravno su se isprepleli samo tijekom Prvog svjetskog rata kada je Seton-Watson, kao zagovornik rušenja Monarhije i prijatelj južnih Slavena, politički surađivao s Vojnovićem pomažući mu oko objavljivanja knjige "Dalmazia, Italia ed unità Jugoslava" i njezina engleskog prijevoda.

Knjiga donosi i izbor fotografija svakog od njih te njihovu korespondenciju iz razdoblja 1916-1919.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –