Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Snježana Koren

Politika povijesti u Jugoslaviji (1945-1960) : Komunistička partija Jugoslavije, nastava povijesti, historiografija

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 09/2012.
  • 582 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536979912
  • Cijena: 29.20 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Temeljni istraživački problem koji postavlja autorica jest pitanje međusobnih veza i odnosa između političke moći i povijesnih narativa. U knjizi se istražuje kako su i u koju svrhu partijske i državne vlasti u Hrvatskoj i Jugoslaviji od 1945. do 1960. postupale s prošlošću, kako se to manifestiralo kroz programske i udžbeničke narative, svakodnevne prakse poput stručnog usavršavanja nastavnika, kao i kroz simboličnu dimenziju izraženu u školskim proslavama državnih praznika i značajnih datuma.

Autorica je osobitu pažnju posvetila vanjskim i unutarnjim čimbenicima koji su utjecali na prioritete i promjene u politici povijesti, dakle na manifestacije ideoloških postavki Komunističke partije Jugoslavije, kao i njihovih mijena do kojih je došlo prvo prihvaćanjem, a onda djelomičnim napuštanjem sovjetskih uzora i modela.

U knjizi se propituje i odnos između aktera i recipijenata poslijeratne politike povijesti. Kao ključni akteri tretiraju se pripadnici političke i kulturne elite koji su bili u poziciji da određuju i proizvode određena značenja i tumačenja prošlosti te oblikuju strategije i instrumente njihove dišem i nacije: vodeći komunisti, dužnosnici ministarstava, povjesničari i sveučilišni profesori, autori udžbenika, istaknuti gimnazijski i osnovnoškolski nastavnici itd.

Pod recipijentima se podjednako podrazumijevaju nastavnici, učenici i njihovi roditelji, no oni se ne promatraju isključivo kao pasivni konzumenti tekstova i drugih kulturnih sadržaja koje je oblikovao vladajući poredak, već se pokazuje i kako su svakodnevne školske prakse podrazumijevale mogućnost mijenjanja strategija u onim dijelovima u kojima ih nisu mogli, nisu željeli ili nisu znali realizirati.


***

Snježana Koren (1965), povjesničarka, znanstvena suradnica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Proučava hrvatsku i jugoslavensku povijest u dvadesetom stoljeću, napose kulturu sjećanja i politiku povijesti te udžbenike i nastavu povijesti. Glavna je urednica časopisa Povijest u nastavi.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –