Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Milorad Popović

Karnera

  • Nakladnik: Fraktura
  • 03/2013.
  • 376 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532664683
  • Cijena: 149.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

"Karnera" je roman o boksu i o boksačima, provincijskim razbijačima i neostvarenim šampionima, o ljudima koji nisu bili velike pameti, ni dobre tehnike, ali su udarali kao maljem. "Karnera" je roman o svijetu koji je u stalnome raskoraku između međusobno udaljenih, ali nezavršenih historijskih vremena: usporedo teče vrijeme knjaza i kralja Nikole, vrijeme bratoubilačkog klanja u Drugome svjetskom ratu, vrijeme crnogorskoga osvajanja Beograda, vrijeme napada na Dubrovnik i Konavle... I uza sve te vremenske bujice, teče privatno vrijeme pripovjedača, koji se probija kroz život, i kroz sva ta povijesna vremena.

Njegova priča na čitatelja djeluje gotovo hipnotički, uvjerljivo poput najsirovijeg realizma, vrlo često uz likove iz stvarnoga života, s njihovim stvarnim imenima, ali taj realizam, taj dokument vremena, u sljedećem trenutku prelazi u san i u košmar, u kratku fantaziju, koja će se opet sliti u neku drugu bujicu, da bi sve bujice, na kraju, činile "Karneru". Roman jednoga boksača, iz vremena jugoslavenskoga socijalizma, roman nekoliko dama, koje u neko historijsko nedoba, na Cetinju, u najzaturenijoj i najkišovitijoj prijestolnici Europe, kartaju bridž.

Ispripovijedana živim jezikom, u kojem svaka riječ čuva pamćenje na svijet iz kojeg je nastala, "Karnera" je knjiga-posveta Crnoj Gori. Na polici uz Milovana Ðilasa, Ismaila Kadarea, Roberta Bolaña, Mirka Kovača, Borisa Marunu...

Miljenko Jergović

Milorad Popović rođen je 1957. u Lipi Cuckoj kod Cetinja. Objavio je sedam knjiga poezije: "Sa trga glodara", Cetinje, 1981., "So Jude", Cetinje, 1982., "Nema više klađenja", Podgorica, 1985., "Red se polako zavodi", Nikšić, 1987., "Cetinjski ljetopis", Podgorica, 1991., "Nesigurna zemlja", Cetinje, 2005., i "Raskršća", Cetinje, 2008., te knjige eseja: "Mali narod i nacionalizam", Cetinje, 1997., "Crnogorsko pitanje", Ulcinj, 1999., "Podijeljena nacija", Podgorica, 2010., i "Njegoš i crnogorska nacija", Cetinje, 2011. Poezija i eseji prevedeni su mu na desetak stranih jezika. Dobitnik je više nagrada za književnost. Ima status istaknutoga kulturnog stvaraoca Crne Gore.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –