Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dževad Karahasan

Sjeme smrti

  • Nakladnik: Profil
  • 09/2012.
  • 176 str., meki uvez
  • ISBN
  • Cijena: 89.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Prva knjiga višesveščanog romana o Omaru Hajjamu, velikom perzijskom matematičaru, astronomu i pjesniku iz 12.st. Roman daje u pozadini preciznu sliku dramatične epohe u kojoj Hajjam živi - raspad arapskog carstva, pojava križara i Zapada na historijskoj pozornici, susreti velikih kultura, pojava stepskih naroda koji unose "svježu krv" u islamska društva, u kojima se pojavljuju uglavnom kao osvajači, da bi se relativno brzo kultivirali i utopili u kulturi koju su "pokorili".

U prednjem planu romanesknog sižea stoji lik Omara Hajjama, okružen nizom znamenitih povijesnih likova iz njegove epohe. Kao što te povijesne osobe omogućuju da roman tematizira sve ono što se u epohi o kojoj se govori začelo (terorizam, fundametalizam, pokušaji da se u formi države ostvare komunističke ideje) da bi nas i danas pratilo kao kulturna i politička stvarnost doba u kojem živimo, fikcionalni likovi daju uvid u intimni život junaka.

Hajjam strahovito mnogo zna i stalno dalje uči, ali ga upravo njegovo ogromno znanje prisiljava da uvidi kako čovjek ne može steći pouzdano znanje; nasuprot njemu stoje njegovi suvremenici, koji, valjda zato šzo žive u vremenima velikih potresa i rušenja, konstruiraju sebi u duhu jednu čvrstu točku - svoju fundamentalističku vjeru u nešto, iz koje onda crpu iluziju sigurnosti u vremenu opće nesigurnosti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –