Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Gül İrepoğlu

Robinja

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Ira Galić
  • 07/2013.
  • 264 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532590654
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

 

Priča o nemogućoj ljubavi u haremu. Doba je vladavine sultana Abdulhamida I, dvadeset sedmog vladara Osmanskog Carstva. Harem je raskošan "zatvor" ukrašen satenom, svilom i najfinijom keramikom. Njegovim se prostorijama širi miris ružinog ulja i ugodna hidžaz glazba. U njemu zvecka najskuplji nakit a zrake svjetlosti prelamaju se kroz najvrjednije drago kamenje.

 

Abduldamidov je harem prepun lijepih i obrazovanih žena ali jedna je drugačija. Ono što je sultan s njom doživio očaravajuće je ali i zastrašujuće. Biti s njom bilo je predivno, toliko da se sultan uplašio osjećaja koji su ga preplavili. Hoće li je sultan ponovo pozvati u svoje odaje? Hoće li sultan popustiti pred čarima lijepe robinje? I je li sultan jedini svjestan izvanrednosti te haremske ljepotice?

 

Turska spisateljica Gül İrepoğlu u svojem je romanu, otvorivši vrata harema, otkrila tajnovit svijet u kojem se pored moći i interesa dešavala i čarolija ljubavi.

 

 

"Robinja i harem. O ta smo dva pojma pročitali mnoge knjige i bili primorani zadovoljiti se samo površnim informacijama. S te je strane knjiga Robinja spisateljice Gül İrepoglu drugačija od ostalih. Njena profesija i dar pisanja u ovom romanu postižu savršeno jedinstvo. Čitatelj ima osjećaj kao da čita dokumentarnu knjigu u kojoj se susreću fikcija i povijesna zbilja. Čitajući o jednoj osmanskoj instituciji i o vjerojatno najrigoroznijem, najzanimljivijem i natajnovitijem svijetu i teškom životu jedne osobe u toj instituciji kao i mreže ljudi unutar tog carstva, primijećuje se spisateljičino oko za detalje koji prožimaju ljudske misli."

 

Dogan Hizlan

 

***

 

Gül İrepoğlu započela je svoju akademsku karijeru na Odsjeku za povijest umjetnosti Fakulteta za književnost Sveučilišta u Istanbulu nakon što je stekla diplomu iz arhitekture na Akademiji umjetnosti u Istanbulu. Godine 1997. postala je profesoricom povijesti umjetnosti te je do danas napisala mnoge znanstvene knjige i članke.

 

Roman "Robinja" njena je druga po redu knjiga koja je privukla mnogo pažnje i koju je napisala nakon povijesnog romana "Golgemi Biraktim Lale Bahcelerinde" (Moja sjena u vrtovima tulipana) čija se radnja događa u vrijeme Doba tulipana Osmanskog carstva. Njena treća knjiga "Fiyonklu Istanbul Durbunu" (Istanbulski teleskop s mašnom) roman je o Istanbulu u novije doba.

 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –