Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Krešimir Petković

Država i zločin : Politika i nasilje u Hrvatskoj 1990-2012.

  • Nakladnik: Disput
  • 09/2013.
  • 408 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532601978
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Država i zločin" politološka je rasprava Krešimira Petkovića o stvaranju kaznene politike i nasilnim zločinima u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja do danas. Ona odgovara na pitanja o tome kako se rat odrazio na razinu nasilja u društvu i javnopolitičke mehanizme koji ga obično nastoje kontrolirati te kako je kasnija promjena poretka moći, povezana s procesom pristupanja europskim integracijama, utjecala na razinu i tumačenje nasilnih zločina.

Daljnja pitanja na koja knjiga u tim okvirima nudi odgovore su: zašto danas u Hrvatskoj javnost revnije prati nasilje i inzistira na strožim kaznama; zašto je zatvorska populacija znatno veća danas kada je stopa teških nasilnih zločina niža nego u vrijeme rata; zašto je politika pomilovanja bila znatno izdašnija 1990-ih; zašto se danas čvršće sankcioniraju delikti obiteljskog nasilja i maloljetnička delinkvencija, a javnosti se čini da to nije dovoljno; zašto mnoge statistike u vezi s povećanim disciplinarnim nadzorom rastu, dok težih nasilnih zločina ima manje, a javnost ih doživljava kao dramu nasilja?

Autor naznačene paradokse objašnjava pomoću kontekstualno prilagođenih pojmova suverene moći i disciplinarne moći preuzetih iz analiza povijesnih promjena kaznene politike u Francuskoj kojima se Michel Foucault bavio u prvoj polovici 1970-ih. Slično kao u Francuskoj u doba klasicizma, u tranzicijskoj Hrvatskoj promijenili su se politički okviri unutar kojih nasilje funkcionira, načini na koje se interpretira i kaznenopolitički zahvaća.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –