Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vlatka Dugački

Svoj svome : Češka i slovačka manjina u međuratnoj

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 09/2013.
  • 476 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537963040
  • Cijena: 26.48 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U knjizi se analizira djelovanje pripadnika češke i slovačke manjine u međuratnoj Jugoslaviji, odnosno u Hrvatskoj i Vojvodini. Pritom je naglasak stavljen na manjinski tisak, na novine što su ih Česi i Slovaci izdavali između 1918. i 1941. godine. Preko tih je novina obrađena bogata djelatnost čeških i slovačkih političkih stranaka, institucija i društava pomoću kojih su nositelji češke i slovačke samosvijesti pokušavali utjecati na položaj pripadnika svojih manjina u političkom, društvenom, kulturnom, gospodarskom i zdravstvenom životu Kraljevine SHS / Kraljevine Jugoslavije.

Autorica je dala nov pogled na mnoga pitanja iz povijesti dviju slavenskih nacionalnih manjina, koje su imale poseban položaj zbog prijateljskih i savezničkih odnosa između međuratne Jugoslavije i Čehoslovačke. Njezina je knjiga značajan prinos historiografiji manjinskih zajednica u Hrvatskoj i Vojvodini, ali i hrvatskoj historiografiji općenito.

 

***

Vlatka Dugački, povjesničarka i leksikografinja, diplomirala je povijest i češki jezik i književnost. Zaposlena je u Leksikografskom zavodu "Miroslav Krleža" u Zagrebu. Urednica je bibliografskih izdanja i časopisa, autorica tekstova o povijesti manjina u 20. stoljeću te o modernoj i suvremenoj hrvatskoj povijesti.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –