Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
David Graeber

Dug : Prvih 5000 godina

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Damir Biličić
  • 11/2013.
  • 648 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532664850
  • Cijena: 33.05 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Treba li se dug vratiti? Premda je civilizacija uvjetovala da na to pitanje čovjek odgovori potvrdno, anarhist i antropolog David Graeber u "Dugu" tvrdi suprotno. Usprkos uvriježenom stavu da je suvremeni kapitalizam nastao tek u doba velikih revolucija, divovski financijski aparat kreditâ i dugova postoji gotovo od osvita civilizacija te funkcionira tako da izvlači sve više rada iz sviju s kojima dođe u dodir, ustvrđuje Graeber analizirajući pojam i značenje duga od Sumerana do danas.

David Graeber, jedan od začetnika pokreta Occupy, u svojemu nagrađivanom djelu "Dug – prvih 5000 godina" pruža sveobuhvatni uvid u borbu siromašnih i bogatih, povijest novca i pozajmljivanja. Analizirajući tijekove novca – kako virtualnog tako i stvarnog – na primjerima od trampe do američkoga vojnog proračuna, pokazuje kako su svi elementi financijskog aparata koje smatramo obilježjima modernog doba zapravo nastali u dalekoj prošlosti, a dužničko sužanjstvo jedna je od nedvojbenih tekovina ljudske civilizacije, bez obzira na to je li riječ o ljudožderima s egzotičnih otoka ili bankarima s Wall Streeta.



U najboljoj tradiciji antropologije Graeber promatra dugove, hipotekarne kredite i osiguranja kreditnih rizika kao da su posrijedi čudni obredi nekog autodestruktivnog plemena.
Thomas Meaney, The New York Times

Ovo je alternativna povijest razvoja novca i tržišta, bogato, učeno i provokativno djelo.
Drake Bennett, Bloomberg Businessweek

Dug je najbolje promatrati kao opsežno, jasno napisano predavanje, neformalna stila, barem kad ga se usporedi s konvencionalnim djelima s područja povijesti, ekonomije ili antropologije.
Benjamin Kunkel, London Review of Books

Vješto i drsko napisana, ova knjiga rasvjetljava manjkavosti aktualnih rasprava i neiz­rečenih političkih sukoba koji su u po­zadini tehničkih pitanja vezanih uz budžet i financije.
Robert Kuttner, The New York Review of Books

David R. Graeber vjerojatno je najpoznatiji živući antropolog, i to prvenstveno zahvaljujući svojem političkom, tj. aktivističkom radu (npr. bio je sudionik protesta protiv Svjetskoga gospodarskog foruma u New Yorku 2002., imao je značajnu ulogu u pokretu Zauzmimo Wall Street 2011.). Autor je desetak knjiga i većeg broja članaka, a trenutno je zaposlen na Londonskoj školi ekonomije Sveučilišta u Londonu. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Dug - David Graeber –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –