Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Stanko Jambrek

Reformacija u hrvatskim zemljama u europskom kontekstu

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 12/2013.
  • 464 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537963064
  • Cijena: 25.08 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Reformacija u hrvatskim zemljama" u europskom kontekstu iznimno je postignuće i u znanstveno-istraživačkom i u didaktičkom pogledu. Riječ je o modernome sintetskom pregledu reformacijskoga pokreta u hrvatskim zemljama koji na najbolji mogući način popunjava prazinu u hrvatskoj historiografiji. Autor je iz sociohistorijske perspektive istražio i sustavno historiografski prikazao problematiku prodora, difuzije i institucionalizacije reformacije na prostoru hrvatskih zemalja između 1520-ih i 1630-ih godina.

Prof. dr. sc. Zrinka Blažević
 
Od radova i sinteza Franje Bučara tiskanih početkom 20. stoljeća, brojni su se domaći i strani istraživači bavili protestantizmom i reformacijom na hrvatskom prostoru. Uz povjesničare bili su to književni povjesničari, komparatisti književnosti, dijalektolozi, teolozi i drugi. Objavljen je niz radova, ali periodično sažimanje istraživačkih rezultata ograničavalo se, ipak, na dijelove hrvatskog prostora ili na pojedine istaknute osobe i fenomene. Stanko Jambrek uspio je kritički i pregledno sintetizirati relevantne rezultate dosadašnje produkcije. Na osnovu vlastitih istraživanja donio je i niz novih spoznaja i interpretacija, prezentiravši ih iz socio-historijske, ali i teološke perspektive.

Prof. dr. sc. Nataša Štefanec

***

Stanko Jambrek
(1957), teolog i povjesničar, studirao je teologiju na Evanđeoskom teološkom fakultetu u Osijeku, gdje je magistrirao iz crkvene povijesti. Doktorirao je iz teologije 2001. u Sjedinjenim Američkim Državama, te 2012. iz povijesti na Sveučilištu u Zagrebu na Filozofskom fakultetu. Priredio je i uredio nekoliko zbornika i dvadesetak knjiga. Napisao je i objavio pet knjiga i niz članaka iz područja povijesti, teologije i povijesti crkve, u domaćim i stranim časopisima. Utemeljitelj je i glavni urednik časopisa Kairos: Evanđeoski teološki časopis s međunarodnim recenzijama, koji od 2007. izlazi na hrvatskom i engleskom jeziku. Radi kao profesor povijesti crkve i teologije na Biblijskom institutu u Zagrebu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –