Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zdeněk Miler Kateřina Miler

Krtekov tjedan

  • Nakladnik: Ibis grafika
  • Ilustracije: Michal Černǐk
  • 02/2014.
  • 11 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789536927951
  • Cijena: 5.18 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Krtek je junak crtanog filma kojeg je 1956. godine osmislio Zdeněk Miler, češki animator, autor i redatelj.

Crtani filmovi o Krteku postigli su ogroman uspjeh u Čehoslovačkoj ali i u osamdesetak zemalja širom svijeta. I kod nas su se prikazivali i također polučili veliki interes djece, ali i roditelja zbog simpatičnog lika male krtice, njegovih dogodovština, izostanka nasilja te nenametljivog edukativnog karaktera crtanih filmova.

Prva objavljena knjiga o Krteku bila je "Kako je Krtek dobio hlače" 1961. godine. Nakon nje objavljeno je o Krteku više od 30 slikovnica. U svima su stalni likovi, kao i u filmovima, Krtekovi priijatelji Zec, Jež, Žaba…

Slikovnica "Krtekov tjedan" objavljena je u Pragu 2012. godine.  
 
Glavni lik ove slikovnice je mala krtica, Krtek. U njoj se u stihovima primjerenim maloj djeci govori što je Krtek radio kojeg dana u tjednu.

Pisac teksta, Michal Černik, svakom danu posvetio je jednu strofu koja prati prepoznatiljive ilustracije Zdeněk Miler. Ova kratka priča uči djecu danima u tjednu, ali na takav način da ne primijetimo to kao nešto nametnuto tekstu. Koncipirana je tako da se edukativna nota ni u kojem trenutku ne nameće iznad literarne. 
 
Cijela pričica je zaokružena, događanja u prirodi nenametljivo teku i o njima ovisi to što Krtek može raditi koji dan u svome vrtu. Osim što pjesmica uči djecu danima u tjednu, uči ih i koji poslovi postoje u vrtu,uči ih imenima povrća, a iznad svega uči ih prijateljstvu i zajedništvu.

Prijatelji koji pomažu simpatičnom Krteku su Miš, Zec, Žaba, Jež ... koji se pojavljuju i u drugim pričicama o Krteku.

Krtekovi radovi u vrtu završavaju tako da sve svoje prijatelje pozove na gozbu, da zajedno blaguju ono što su zaslužili.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –