Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Zdenka Hercegovac

Bibliografija časopisa Prolog

  • Nakladnik: Disput
  • 03/2014.
  • 628 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532601954
  • Cijena: 23.89 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Bibliografija obuhvaća razdoblje od 1968. do 1993, u kojem su izlazile inačice kazališnoga i kulturnoga časopisa pod različitim nazivima: "Prolog" (62 broja), "Prolog/teorija/tekstovi" (5 brojeva), "Novi Prolog" (18 brojeva) te ponovo "Prolog" (11 brojeva).

U časopisu su zabilježene važne kulturološke i teatrološke činjenice vezane za Hrvatsku, ondašnju Jugoslaviju, Europu i svijet, kritički je analizirano djelovanje mnogih kazališnih, glazbenih i kulturnih djelatnika, te je objavljeno više od 90 izvornih ili prevedenih dramskih djela, uglavnom prvi put.

U prvom dijelu knjige obrađene su promjene u uredništvima, opisane tematske cjeline pojedinih nizova (posvećene iznimnim osobama iz hrvatske dramske i kazališne povijesti, svjetskim velikanima poput H. Ibsena, A. Strindberga, A. Artauda, B. Brechta, H. Müllera i dr. ili stvaralačkim razdobljima, npr. sovjetskoj avangardi 1920-ih, izvaninstitucijskim kazalištima, kazališnim školama i dr.) te navedeni naslovi objavljenih dramskih djela, što je i tablično prikazano.

Drugi je dio Bibliografija, u kojoj su kronološki popisani svi brojevi (s naslovom, godištem, godinom), unutar pojedinoga broja zabilježeni su autori i naslovi tekstova, tematske cjeline, navedene stranice, a potom je dopisana i bilješka u kojoj je opisan sadržaj teksta. Iz svih su tih podataka izvučena abecedna kazala s pripadajućim brojevima: Autorsko kazalo, Osobno predmetno kazalo i Pojmovno predmetno kazalo.

Bibliografija je popraćena predgovorom urednika knjige Borisa Senkera i prigodnim sjećanjima nekadašnjih glavnih urednika časopisa: Ante Rumore, Darka Gašparovića, Slobodana Šnajdera, Igora Mrduljaša, Vjerana Zuppe i Mani Gotovac.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –