Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Nomadizam : Zbornik znanstvenih radova

  • Nakladnik: Disput
  • Urednik: Jasmina Vojvodić
  • 05/2014.
  • 508 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532601985
  • Cijena: 21.24 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Zbornik "Nomadizam" nastao je u sklopu istraživačkog projekta "Tjelesnost u književnosti i kulturi", čija je voditeljica Jasmina Vojvodić, profesorica na Katedri za rusku književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Posvećen je rusistu, književnom povjesničaru i teoretičaru Aleksandru Flakeru koji je temi nomadizma posvetio nekoliko knjiga i studija. Zbornik sadržava 32 priloga inozemnih i domaćih rusista.

Problem mjesta, kretanja i pripadanja odnosno sve što se barem interesno može podvesti pod kategoriju tzv. spacijalnog obrata u humanističkim i društvenim znanostima, okvir je unutar kojeg se smještaju autorski prilozi uvršteni u zbornik. Tako se i koncept nomadizma, kao i niz srodnih fenomena što cirkuliraju područjem poput putovanja, putovanja s ciljem ili bez cilja, lutanja, flaneraja, migracija, prelaženja granica i odlaska u druge sfere realnosti, razmatra kroz spacijalnu optiku.

Prilozi u Zborniku temom nomadizma bave se iz različitih rakursa: kulturološko-političkog (primjerice, odnos Roma i države); književno-poetičkog (lutajući sižeji, intertekstualnost, problem prijevoda); proučavanjem sovjetskog perioda (pisac i tekst, emigracija); suvremenog (postutopijski nomadizam, nomadizam u druge prostore/svjetove, ponovljeni nomadizam) te vizualnog (nomadizam kamernog oka, putovanje i povratak u slikarstvu).

Zbornik će pokazati da upotreba prostornih kategorija ili analiza prostornih aspekata književnih (pa i filmskih) tekstova/svjetova, status tih svjetova, prostorne prakse koje su u njima na djelu, predstavlja zanimljivu novinu u aspektualnom čitanju ruske, ali i svjetske književnosti (filma).

Zbornik se uvelike, osobito kvalitetom, problematikom i autorima-suradnicima, nadovezuje na međunarodne projekte odnosno zbornike što ih je zagrebačka rusistika osmislila, izvodila i dovršavala još od početka 1980-ih godina, odnosno višesveščanih nizova poput Pojmovnika ruske avangarde i Zagrebačkog pojmovnika kulture 20. stoljeća.


Danas, u doba globalizma, kad suvremeni čovjek u potrazi za boljim političkim, socijalnim, ekonomskim ili kulturnim uvjetima života spremno napušta zadane nacionalno-teritorijalne okvire i seli se iz mjesta u mjesto duž čitavoga planeta, fenomen nomadizma možemo smatrati doista relevantnom znanstvenom temom. To je činjenica koja zbornik čini posebno zanimljivim i aktualnim. Budući da je zbornik okupio renomirane stručnjake iz raznih akademskih sredina, problematika nomadizma obrađena je u njemu iz najrazličitijih aspekata, pritom najčešće uz interdisciplinarnu orijentaciju i komparatističko sučeljavanje analizirane građe.

Iz recenzije Žive Benčić

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –