Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tim Harford

Prilagodi se : Zašto uspjeh uvijek počinje neuspjehom

  • Nakladnik: Naklada Jesenski i Turk
  • Prijevod: Ognjen Strpić
  • 04/2013.
  • , meki uvez
  • ISBN 9789532224429
  • Cijena: 15.93 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Pametne ideje nastaju u uzavreloj mješavini drugih ideja a ne u izoliranim umovima. (…) No, kad se nova ideja jednom pojavi, treba joj prostora da diše kako bi sazrela i razvila se tako da je uvriježena mišljenja ne apsorbiraju i ne pregaze. Ta zamisao o nekolicini ideja koje se usporedno razvijaju protivi se našim instinktima: prirodno smo skloni pitati 'Koja je najbolja opcija?' i koncentrirati se na to.

No, budući da je život tako nepredvidljiv, može se pokazati da je ono što je u početku izgledalo kao slabija opcija upravo ono što trebamo. U mnogim je područjima života razumno ostaviti mjesta za istraživanje paralelnih mogućnosti - ako želite naći prijatelja, učlanite se u nekoliko društvenih klubova a ne samo u onaj za koji se čini da obećava najviše - ali to osobito vrijedi kad je riječ o inovacijama, gdje jedna jedina dobra ideja ili nova tehnologija može imati tako veliku vrijednost. U neizvjesnom svijetu nije nam dovoljan Plan A."

Kao i osobno sklon inovativnosti u autorskom području, Tim Harford će nam u ovoj knjizi pokazati nove i inspirativne načine pristupanja kompleksnim i nepredvidljivim problemima današnjice. Upoznaje nas s time što se o procesima prilagodbe, sitnim koracima, pokušajima i pogreškama u rješavanju problema može naučiti iz područja psihologije, evolucijske biologije, antropologije, fizike, matematike, političkih znanosti i ekonomije, te iz razgovora s vođama, misliocima i stratezima, ili primjera njihova rada. Poticanje inovacija, klimatske promjene, financijska kriza, siromaštvo i konflikti neke su od tema, a vojni sukobi, pozitivni crni labudovi, korporativne strategije, sigurnosne mjere i financijski lomovi neke od epizoda ovog vodiča za svakodnevno preživljavanje i prosperitet.


***

Tim Harford autor je knjiga "Logika života" i "Ekonomist na tajnom zadatku", bestselera prevedenog na gotovo trideset jezika, te kolumnist Financial Timesa. Za svoje knjige nagrađivan je brojnim priznanjima iz područja ekonomije i poslovanja.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –