Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Nenad Bartolčić ×

Kritika • 11.09.2006.

Harry G. Frankfurt - "Kenjaža"

„Kenjanje je neizbježno kad god okolnosti traže od nekoga da govori, a da ne zna o čemu govori. Tako se proizvodnja kenjanja potiče kad god obveze ili prilike da čovjek govori o nekoj temi prelaze njegovo znanje o činjenicama koje su na tu temu relevantne.“
Kritika • 30.08.2006.

Bob Dylan - "Kronike"

Dylan je i ovaj put ostao Dylan, autor koji je na pozornici nerijetko svoje pjesme znao zaodjenuti u i najvećim fanovima teško prepoznatljivo ruho, pa tako ni “Kronike” nisu uobičajena „od - do“ memoaristika.
Kritika • 14.08.2006.

Davor Stančić - "Tantra : umijeće ljubavi"

Tantra donosi drugačiji pristup seksualnosti i cilju samoostvarenja, smatrajući da je seksualnost najvažnija životna sila ne samo u čovjeku nego i oko njega, kojom se treba koristiti za postizanje punine života. Umjesto rasipanja životne energije tantra tu energiju uvećava i podiže je do najviših energetskih centara u tijelu.
Kolumna • 13.08.2006.

Steve Turner - "Čovjek zvan Cash"

Univerzalnost njegova glazbenog i tekstualnog izričaja, uvjerljivost interpretacije, kao i želja za stalnim napredovanjem kako na planu glazbe tako i priče, osigurali su Cashu svježinu i skoro pola stoljeća od prvih diskografskih uspjeha.
Kolumna • 09.08.2006.

Vivian Green - "Ludilo kraljeva"

Njihovi su umovi izgubili vezu sa stvarnošću i živjeli u svijetu vlastitih opsjena, pa Green zaključuje kako su glavne duševne bolesti koje su ih najvjerojatnije mučile bile šizofrenija i manično-depresivne tegobe, rezultirajući samoživošću, kompleksom moći, i ratom kao čestim oružjem njihove politike i života.
Kolumna • 04.08.2006.

Harry G. Frankfurt - "Kenjaža"

Frankfurt pojašnjava kako mu je cilj teorijsko razumijevanje kenjanja, pokusna i eksplorativna filozofska analiza koja će dati grubi prikaz onoga što kenjanje jest i u čemu se ono razlikuje od onoga što nije. „Kenjanje je neizbježno kad god okolnosti traže od nekoga da govori, a da ne zna o čemu govori.
Kolumna • 03.08.2006.

Eric Faye : "Pariž"

U romanu oživljavaju zlodusi nedavne prošlosti, jer u Parižu život je svojevrsna permutacija straha, uhođenja, grča u kojem nitko nije siguran ni u koga, pa na kraju pojedinac više ne vjeruje ni samome sebi, raspolovljen između želje za slobodom i strahom od režima, koji je pak otjelovljen u likovima Partije, Broja jedan, Crne garde...
Kolumna • 02.08.2006.

Otto Skorzeny : "Tajni memoari"

Imajući u vidu stranu na kojoj je djelovao, Skorzeny je vrlo zanimljiv svjedok i očevidac koji s naglašenim egotripom potanko opisuje dramatična zbivanja i osobe s kojima se sretao. Pametan potez nakladnika hrvatskog izdanja je uvrštenje opsežnog pogovora Aleksandra Vojinovića, koji dodatno analizira zapise, pojašnjava neke činjenice i nedoumice, nastojeći ih objektivizirati i kroz druge izvore.