Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Nenad Bartolčić ×

Kolumna • 09.08.2006.

Vivian Green - "Ludilo kraljeva"

Njihovi su umovi izgubili vezu sa stvarnošću i živjeli u svijetu vlastitih opsjena, pa Green zaključuje kako su glavne duševne bolesti koje su ih najvjerojatnije mučile bile šizofrenija i manično-depresivne tegobe, rezultirajući samoživošću, kompleksom moći, i ratom kao čestim oružjem njihove politike i života.
Kolumna • 09.08.2006.

Davor Stančić - "Tantra : umijeće ljubavi"

Tantra donosi drugačiji pristup seksualnosti i cilju samoostvarenja, smatrajući da je seksualnost najvažnija životna sila ne samo u čovjeku nego i oko njega, kojom se treba koristiti za postizanje punine života. Umjesto rasipanja životne energije tantra tu energiju uvećava i podiže je do najviših energetskih centara u tijelu.
Kolumna • 08.08.2006.

Edo Popović - "Tetovirane priče : i pjesme"

No, po čemu to "Tetovirane priče" prizivaju duh prošlih vremena? U prvom redu po formi, jer knjiga je sjajan mix Popovićevih priča i Hofbauerovih crteža-tetovaža, gdje je crtež organski dio priče, a ne samo puka ilustracija.
Kolumna • 06.08.2006.

Tony Buzan - "Brzo čitanje"

„Učeći o čudesnosti svojih očiju i izuzetnom kapacitetu mog mozga, ne samo da sam povećao brzinu, razumijevanje i pamćenje; također sam shvatio da mogu brže i kreativnije misliti, voditi bolje bilješke, relativno lako polagati ispite, uspješnije učiti, te uštedjeti dane, tjedne, čak i mjesece dragocjenog vremena.“ (Tony Buzan)
Kolumna • 05.08.2006.

Orhan Pamuk - "Istanbul"

Pamukov je "Istanbul : grad, sjećanja" jedan od onih knjiških bisera koji nisu tako česti u hrvatskim knjižarama, a koji uz to što nam daje priliku da bolje upoznamo samog autora (odabrani isječak iz njegovog sutra možda i obimnijeg životopisa) donosi i priču o gradu koji je većini nas nepoznanica ili skup tek šturih podataka iz nastave povijesti ili zemljopisa.
Kolumna • 03.08.2006.

Eric Faye : "Pariž"

Kolumna • 31.07.2006.

Alen Bović - "Metastaze"

"Gore iznad nas živjeli ljudi od kojih smo htjeli biti drukčiji“ a drogiranje je bio način da se lakše podnese zbilja. Jer, ako ste tijekom 90-ih bili skloni ovisnosti imali ste više izbora: navući se na heroin ili navući se na Domovinu, ili čak na oboje. U svakom slučaju dileri svih fela, dilajući drogu ili ideje (a oni najspretniji i čitave tvornice, u paketu zajedno s radnicima), zadovoljno su...
Uvodnik • 10.07.2006.

Gradskim proždrljivcima šmekaju knjižare

Eto, još se jedna hrvatska prava knjižara povukla na „rezervni“ položaj, a nitko me ne može uvjeriti da Tonči (Ante Russo) i ekipa nisu znali posao. Vjerojatno i jesu tijekom petnaetak godina povukli koji krivi potez, ali sasvim sigurno da nije falilo onih koji su ih za svakog pa i najmanjeg posrtanja još malo dodatno pogurali prema dolje. Pa će sada knjige zauzeti prostor negdje straga, iza ... (iako...
Uvodnik • 09.06.2006.

U potrazi za izgubljenom sisom

Da se razumijemo, ne mislim da bi trebalo pomagati onaj tip knjižara koje se uopće ne trude imati i onu kulturološku dimenziju koju dobra knjižara ima (od selekcije ponude, kvalitetne i profesionalne usluge, promotivne i informativne uloge u afirmaciji knjiga i njihovih autora, pa samim time i nakladnika, i naravno, koja se u uvjetima ravnopravne tržišne utakmice trudi uredno podmirivati svoje obveze...