Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 23.01.2006.

Ovotjedna događanja u Booksi

Što nas očekuje u Booksi sljedeći tjedan? Kao i obično, očekuje nas zanimljiv i raznovrsan program u kojem ćemo imati priliku prisustvovati promociji likovne monografije mladog hrvatskog likovnjaka Matka Vekića, zatim nas očekuju okrugli stol na temu "Bruce Lee - dva mjeseca od postavljanja spomenika u Mostaru" i novi gost nove sezone Špice u Booksi – glavom i bradom - Davor Gobac.
Vijest • 19.01.2006.

Volite li Saint-Exupéryja?

Skoro pa u isto vrijeme na policama hrvatskih knjižara osvanule su dvije nove knjige kojima je zajednički nazivnik Antoine de Saint-Exupéry, autor legendarnog "Malog princa". Prva knjiga, roman Južna pošta, još je jedno djelo tipično za Saint-Exupéryja, dok su Memoari ruže sjećanja njegove supruge Consuelo de Saint-Exupéry u kojima se razotkrila istina o ljubavnom odnosu koji je postao legendaran.
Vijest • 18.01.2006.

Knjiga Midhata Ajanovića - Animacija i realizam na talijanskom!

Nepune dvije godine nakon objavljivanja u dvojezičnom (hrvatsko-engleskom) izdanju i nakladi Hrvatskoga filmskog saveza, knjiga "Animacija i realizam / Animation and Realism" autora Midhata Ajanovića doživjela je i svoje talijansko izdanje. Knjigu je na talijanskom objavio milanski nakladnik Cuem pod naslovom "Animazione e realismo"!
Vijest • 16.01.2006.

IBS objavio "Riders on the Storm" - knjigu o Doorsima

Nakladnička kuća IBS, koje je u posljednje vrijeme objavila nekoliko vrlo zapaženih i od tržišta izuzetno dobro prihvaćenih rock biografija, objavila je ovih dana i knjigu «Riders on the Storm» Johna Densmorea, nekadašnjeg bubnjara grupe The Doors. Densmoreova intimna ispovijest o godinama provedenim u slavnom bendu objavljena je u originalu još 1989. godine.
Vijest • 12.01.2006.

Liga za opstanak hrvatskog izdavaštva

Na Iskonovom portalu, u kulturnoj rubrici možete pročitati vrlo dobar tekst Barbare Matejčić koja analizira proteklu knjišku godinu u Hrvatskoj, ali u kontekstu događanja na tržištu knjiga. «Za nama je prevratnička godina. Loše posljedice su uočljive: zatvaranje knjižara, zasićenje knjigama i pad prodaje. Dobra, uvođenje jedinstvene cijene knjige, tek bi se trebala ostvariti.»
Vijest • 04.01.2006.

Priče iz davnine na festivalu bajki Fiabesque u Toskani

Međunarodni multimedijski projekt "Priče iz davnine" ("Croatian Tales of Long Ago") predstaviti će se u subotu 7. siječnja 2006. na festivalu bajki Fiabesque u srednjovjekovnom gradu Peccioliju u Toskani, odnosno u - kako ga organizatori nazivaju - "gradu bajki"! No to nije sve jer zbog velikog interesa za ovaj jedinstveni projekt u Italiji, objaviti će se i na talijanskom jeziku.
Vijest • 04.01.2006.

Umijeće fotografiranja – putovanja

Nakladnik Egmont objavio je novu knjigu iz popularne serije fotografskih vodiča - "Umijeće fotografiranja - putovanja" autora Roberta Caputoa. Fotograf Robert Caputo, hvaljeni suradnik National Geographica, u ovom zanimljivom i informativnom vodiču otkriva nam tajne stvaranja izvrsnih fotografija ljudi.
Vijest • 03.01.2006.

Tolkienov rođendan & Nedovršene priče o Númenoru i Međuzemlju

Na današnji dan rođen je John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, J. Afrika, 1892 - Bournemouth, 1973), slavni tvorac "Gospodara prstenova". Tolkien je isprva bio profesor engleskog jezika i književnosti na Oxfordu, a kasnije je postao jedan od najčitanijih pisaca svih vremena. U izdanju Algoritma pred koji dan objavljene su "Nedovršene priče o Númenoru i Međuzemlju"...