Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 27.01.2006.

Rade Jarak o nagradi Jutarnjeg lista

"Nagrada Jutarnjeg je danas praktički jedini književni događaj u zemlji. I tu je Jutarnji, mora se priznati u potpunosti uspio – međutim, ono što je za njih pozitivno ja smatram negativnim. Nametnuli su svoj kriterij svima, čitavoj okolini, čitavom medijskom prostoru, stekli su tako ogromnu moć, ali su uništili teme, počistili su bez milosti sve ostalo što se moglo razviti u njihovoj sjeni, ili mimo...
Vijest • 26.01.2006.

Poznati finalisti godišnje nagrade Grigor Vitez

Stručno povjerenstvo Godišnje nagrade "Grigor Vitez 2005." za književna i likovna ostvarenja u knjigama i slikovnicama za djecu u uži je izbor za ovogodišnju nagradu izabralo pet književnika i pet ilustratora, od 55 naslova koliko ih je na natječaj prijavljeno. Tko će biti ovogodišnji dobitnici prve i najstarije nagrade za dječju knjigu u Hrvatskoj, saznati ćemo 24. veljače 2006.
Vijest • 26.01.2006.

Nagrada Jutarnjeg lista podiže prašinu

Objavljivanje liste TOP 12 polufinalista nagrade Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2005. godini (preciznije, za djela objavljena od 01.12.2004. do 01.12.2005) potaknulo je i prve komentare. Za sada se najzanimljivija rasprava povela na blogovima, pa ako vas zanima što knjiški blogeri misle o nagradi, članovima žirija, žiriranju itd. zavirite na Knjiškog moljca ili na Književnog teroristu.
Vijest • 24.01.2006.

Nagrađena Greenbergova knjiga «Jezik i identitet na Balkanu»

The American Association of Teachers of Slavic and East European Languages (Američko udruženje predavača slavenskih i istočnoeuropskih jezika) proglasilo je knjigu Jezik i identitet na Balkanu : Raspad srpsko-hrvatskog Roberta D. Greenberga (Oxford University Press, 2004.; Srednja Europa, 2005.) najboljom u konkurenciji lingvističkih knjiga s područja slavenskih jezika.
Vijest • 23.01.2006.

Ovotjedna događanja u Booksi

Što nas očekuje u Booksi sljedeći tjedan? Kao i obično, očekuje nas zanimljiv i raznovrsan program u kojem ćemo imati priliku prisustvovati promociji likovne monografije mladog hrvatskog likovnjaka Matka Vekića, zatim nas očekuju okrugli stol na temu "Bruce Lee - dva mjeseca od postavljanja spomenika u Mostaru" i novi gost nove sezone Špice u Booksi – glavom i bradom - Davor Gobac.
Vijest • 11.01.2006.

Tri nove besplatne elektroničke knjige DPKM-a

DPKM je objavio tri nove besplatne elektroničke knjige: izabrane pjesme Sonje Manojlović "Upoznaj Lilit", zbirku poezije Krešimira Pintarića "Commedia" i zbornik tekstova "Anarhizam i nasilje". Trenutno je na mrežnim stranicama projekta "Besplatne elektroničke knjige" dostupno 34 naslova.
Vijest • 09.01.2006.

Prošlogodišnji dobitnik Whitbreada uskoro izlazi u hrvatskom prijevodu

Izdavačka kuća V.B.Z. najavljuje izlazak hrvatskog prijevoda romana “The Accidental” autorice Ali Smith - dobitnika jedne od najutjecajnijih britanskih književnih nagrada Whitbread za najbolji roman 2005. godine. "The Accidental" je nagradu odnio u konkurenciji s najnovijim romanima Nicka Hornbyja i Salmana Rushdija.
Vijest • 08.01.2006.

U 2005. više od 100.000 čitatelja besplatnih elektroničkih knjiga

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) u 2005. godini objavilo je u okviru projekta "Besplatne elektroničke knjige" deset naslova, što znači da je trenutno dostupna 31 knjiga, a njih je tijekom prošle godine čitalo više od 100.000 posjetitelja mrežnih stranica projekta!