Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 26.01.2006.

Nagrada Jutarnjeg lista podiže prašinu

Objavljivanje liste TOP 12 polufinalista nagrade Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u 2005. godini (preciznije, za djela objavljena od 01.12.2004. do 01.12.2005) potaknulo je i prve komentare. Za sada se najzanimljivija rasprava povela na blogovima, pa ako vas zanima što knjiški blogeri misle o nagradi, članovima žirija, žiriranju itd. zavirite na Knjiškog moljca ili na Književnog teroristu.
Vijest • 24.01.2006.

Nagrađena Greenbergova knjiga «Jezik i identitet na Balkanu»

The American Association of Teachers of Slavic and East European Languages (Američko udruženje predavača slavenskih i istočnoeuropskih jezika) proglasilo je knjigu Jezik i identitet na Balkanu : Raspad srpsko-hrvatskog Roberta D. Greenberga (Oxford University Press, 2004.; Srednja Europa, 2005.) najboljom u konkurenciji lingvističkih knjiga s područja slavenskih jezika.
Vijest • 23.01.2006.

Ovotjedna događanja u Booksi

Što nas očekuje u Booksi sljedeći tjedan? Kao i obično, očekuje nas zanimljiv i raznovrsan program u kojem ćemo imati priliku prisustvovati promociji likovne monografije mladog hrvatskog likovnjaka Matka Vekića, zatim nas očekuju okrugli stol na temu "Bruce Lee - dva mjeseca od postavljanja spomenika u Mostaru" i novi gost nove sezone Špice u Booksi – glavom i bradom - Davor Gobac.
Vijest • 19.01.2006.

Volite li Saint-Exupéryja?

Skoro pa u isto vrijeme na policama hrvatskih knjižara osvanule su dvije nove knjige kojima je zajednički nazivnik Antoine de Saint-Exupéry, autor legendarnog "Malog princa". Prva knjiga, roman Južna pošta, još je jedno djelo tipično za Saint-Exupéryja, dok su Memoari ruže sjećanja njegove supruge Consuelo de Saint-Exupéry u kojima se razotkrila istina o ljubavnom odnosu koji je postao legendaran.
Vijest • 18.01.2006.

Knjiga Midhata Ajanovića - Animacija i realizam na talijanskom!

Nepune dvije godine nakon objavljivanja u dvojezičnom (hrvatsko-engleskom) izdanju i nakladi Hrvatskoga filmskog saveza, knjiga "Animacija i realizam / Animation and Realism" autora Midhata Ajanovića doživjela je i svoje talijansko izdanje. Knjigu je na talijanskom objavio milanski nakladnik Cuem pod naslovom "Animazione e realismo"!
Vijest • 08.01.2006.

U 2005. više od 100.000 čitatelja besplatnih elektroničkih knjiga

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) u 2005. godini objavilo je u okviru projekta "Besplatne elektroničke knjige" deset naslova, što znači da je trenutno dostupna 31 knjiga, a njih je tijekom prošle godine čitalo više od 100.000 posjetitelja mrežnih stranica projekta!
Vijest • 05.01.2006.

M. Popadić, S. Karuza, N.Harnoncourt ... u najnovijem Bestseleru

"Bestseler", tjedni podlistak Jutarnjeg lista koji četvrtkom donosi pregled novih i najprodavanijih naslova u hrvatskim knjižarama, ovaj put opširnije piše o knjigama "Život u strpjenstvu..." Momčila Popadića, "Vodič po otoku" Senka Karuze, "Glib" Wojciecha Kuczoka, "Glazba kao govor zvuka" Nikolausa Harnoncourta, o novim stripovima... i naravno, o glazbi i filmu.
Vijest • 04.01.2006.

Priče iz davnine na festivalu bajki Fiabesque u Toskani

Međunarodni multimedijski projekt "Priče iz davnine" ("Croatian Tales of Long Ago") predstaviti će se u subotu 7. siječnja 2006. na festivalu bajki Fiabesque u srednjovjekovnom gradu Peccioliju u Toskani, odnosno u - kako ga organizatori nazivaju - "gradu bajki"! No to nije sve jer zbog velikog interesa za ovaj jedinstveni projekt u Italiji, objaviti će se i na talijanskom jeziku.