IZDVOJENO NAJNOVIJE PREPORUKE E-SERVIS KORISNO ZABAVA PRESS & PR
Naslovnica > E-servis > Autori > OPŠIRNIJE
Jurica Pavičić
 

Jurica Pavičić

Datum rođenja: 02.11.1965
Mjesto rođenja: Split
Horoskopski znak: Škorpion

 


 

 

Biografija & bibliografija

Biografija:

Rođen 1965. u Splitu, gdje je završio i srednju školu. Diplomirao povijesti i svjetsku književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Od 1990. trajno živi u Splitu i radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina («Slobodna Dalmacija», «Vijenac», «Zarez», «Nedjeljna Dalmacija», «Jutarnji list»…). Godine 1992. nagrađen nacionalnom nagradom za filmsku kritiku «Vladimir Vuković». Od 1994. piše u različitim novinama tjednu kolumnu «Vijesti iz Liliputa» u kojoj secira društvo, politiku i kulturu ratne i poslijeratne Hrvatske. Za tekstove iz te serije 1996. dobiva nagradu nacionalnog novinarskog društva «Marija Jurić Zagorka», a 2002. nagradu za doprinos novinarstvu «Veselko Tenžera».

U književnosti se javlja 1997. socijalnim trilerom «Ovce od gipsa» u kojem problematizira tematiku ratnog zločina u ambijentu ratnog Splita godine 1992. Taj će roman iduće godine biti nominiran za nacionalnu proznu nagradu «Gjalski». Godine 2000. objavljuje drugi roman «Nedjeljni prijatelj», krimić koji tematizira socijalna proturječja Hrvatske devedesetih. U različitoj periodici objavljivao i kratke priče. Godine 2000. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu praizvedena mu je drama «Trovačica» koje je prethodne godine osvojila nacionalnu nagradu za dramu «Držić». Godine 2001. objavio sabrane tekstove iz serije «Vijesti iz Liliputa» kao knjigu. Iste godine objavio i monografiju o hrvatskoj postmodernističkoj fantastici. Treći roman «Minuta 88» objavljuje 2002, a riječ je o romanu ambijentiranom u svijet nogometa i navijačke supkulture. Roman je ušao u uži krug za nagradu «Jutarnjeg lista» za najbolju proznu knjigu godine. Redoviti je sudionik festivala FAK. Kratke priče objavljene su mu u oba FAK-ova zbornika, «FAKAT» (Zagreb 2001) i «FAK YU» (Beograd 2001).

Kratke priče i eseji prevođeni su mu na engleski, njemački, talijanski i bugarski. Roman «Ovce od gipsa» preveden je na njemački u izdanju Nummer 8 iz Wetzlara. Švicarski časopis Facts proglasio je to izdanje trećom najboljom knjigom godine na njemačkom govornom području u kategoriji krimića i trilera. Po istom romanu načinjen i film u režiji Vinka Brešana «Svjedoci» koji je uvršten u konkurenciju filmskog festivala u Berlinu, gdje je nagrađen i ekumenskom nagradom.

Bibliografija:

"Ovce od gipsa", roman, A.B. Gigantic, Solin-Split 1998.
"Nedjeljni prijatelj", roman, Znanje, Zagreb, 2000.
"Hrvatski fantastičari – jedna književna generacija", Zavod za znanost o književnosti FF u Zagrebu, Zagreb 2000.
"Vijesti iz Liliputa", eseji i kolumne, V.B.Z., Zagreb, 2001.
"Nachtbus nach Triest : Kriminalroman", Verlaghaus No.8, Wetzlar 2001.
"Minuta 88", roman, V.B.Z., Zagreb, 2002.
"Split by Night", eseji i kolumne, Split 2003.

"Kuća njene majke", roman, Europapress holding, Zagreb, 2005.
"Crvenkapica", roman, V.B.Z., Zagreb, 2006.

 

Najnoviji naslovi:

Jurica Pavičić: Brod u dvorištu
 
Jurica Pavičić: Postjugoslavenski film : Stil i ideologija
Brod u dvorištu
Jurica Pavičić
Postjugoslavenski film : Stil i ideologija
Jurica Pavičić

| | CroportalPRETRAŽIVANJE
tekstova kataloga
OGLASI

ARHIVA AUTORA
Izdvojeno / Najnovije / Bestseleri / E-servis / Korisno / Zabava / Press & PR
Sva prava pridržana © Moderna vremena Info d.o.o. 2005-2013.