Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Enrique Vila-Matas

Duh Dylana

  • Nakladnik: Edicije Božičević
  • Prijevod: Ana Marija Drmić
  • 09/2014.
  • 244 str., meki uvez
  • ISBN 9789537953225
  • Cijena: 25.22 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Kad se smrači, uvijek nam je potreban netko", rečenica je koja pokreće detektivsku potragu mladog Vilniusa Lancastrea za smislom postojanja. Putovanje je to koje vodi u svijet holivudskog filma u potrazi za autorom spomenute rečenice koju "Mali Dylan", Vilnius, istodobno pripisuje i sebi, jer ju je upravo on otkrio i objavio na internetu.

Time je prilično jasno formulirana postmodernistička problematika mogućnosti izricanja nečega novog u povijesnom trenutku u kojem se nalazimo, mogućnosti bivanja autentičnim kao i pitanja o mogućnosti dosezanja istine same.

Uz šekspirovski okvir radnje u kojemu se likovi kreću, uz motive izdaje, ubojstva, osvete, duha i ostalih elemenata, katalonski pisac i u ovom romanu ostaje vjeran postmodernim postupcima i nazorima.

Intertekstualnost, književnost o književnosti, muka po piscu, odnos stvarnosti i fikcije, autoreferencijalnost, spoj popularne kulture i visoke književnosti, problem identiteta, sve začinjeno ironijom, neki su od postupaka i tema s kojima se hrvatski čitatelj već mogao susresti u prethodnim Vila-Matasovim romanima.

U Duhu Dylana važno mjesto, uz književnost, zauzima i povijest filma, što ne čudi, imajući na umu činjenicu da filmski svijet predstavlja autorovu drugu domovinu, pri čemu je književnost ipak prva.

Nesumnjivo najodvažniji, najinteligentniji i najinovativniji glas suvremene španjolske književnosti.
Luis Pousa, La Voz de Galicia

Uz skepsu i pozamašnu dozu ironije, Vila-Matas iznosi nekonformističnu i potresnu, no ujedno izuzetnu viziju svijeta.
Santos Sanz Villanueva, El Mundo

Roman je naprosto izvrstan! Autorovo parodiranje Barcelone, samoga sebe, intelektualnih krugova, postmoderne književnosti, svijeta i svega ostaloga iznova posjeduje onu težinu donkihotovske ili cervantesovske tradicije kao i Dublineska.
Isabel Núñey, Zbelnu

Enrique Vila-Matas rođen je 1948. u Barceloni, Španjolska. Jedan je od najvažnijih i najoriginalnijih pisaca suvremene španjolske, ali i svjetske književnosti. Autor je dvadesetak romana, devet eseja i više zbirki kratke proze. Djela su mu prevedena na mnoge svjetske jezike te su izvrsno prihvaćena i od kritike i od čitatelja. Dobitnik je  brojnih prestižnih književnih nagrada među kojima se ističu Premio Ciudad de Barcelona (2001.), Prix du Meilleur Livre Étranger (2002.) i Prix Fernando Aguirre-Libralire (2002.) za roman "Bartleby i družba" (Edicije Božičević, 2008.), Prix Jean Carrière (2010.) za roman "Dublineska" (Edicije Božičević, 2012.) te nagradu Leteo Award (2010.) za cjelokupno književno stvaralaštvo. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –