Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 08.10.2015.

Bjeloruska književnica Svetlana Alexievič dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2015.

Bjeloruska književnica i istraživačka novinarka Svetlana Aleksievič (1948.) dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 2015. U podlozi književnog rada Svetlane Aleksievič leže njezina novinarska istraživanja, tako da su njezine knjige svojevrsne literarne kronike utemeljene na individualnim sudbinama kroz povijest i nakon raspada Sovjetskog Saveza.
Vijest • 07.10.2015.

Pogledajte Maskirane priče - promotivni video festivala PAZI, KNJIGA! 2015.

Lajt motiv ovogodišnjeg festivala knjige i književnosti PAZI, KNJIGA! jesu maske. Festival će se održati od 2. do 14. studenoga, a u svijet maskiranih priča neka vas uvede najavni video i pjesma Zorana Pongrašića 'Maskirane priče'!
Vijest • 05.10.2015.

Jan Vjetroviti Andree Petrlik Huseinović uvršten u izbor The White Ravens 2015.

Knjiga Andree Petrlik Huseinović 'Jan Vjetroviti' uvrštena je u godišnji izbor najkvalitetnijih knjiga za djecu što ga svake godine objavljuje Međunarodna dječja knjižnica u Münchenu. Ove godine odabrano je 200 naslova iz 55 zemalja.
Vijest • 05.10.2015.

Sebastian Antonio Kukavica i Katica Ivanišević dobitnici nagrade Drago Gervais za 2015.

U kategoriji najboljeg neobjavljenog književnog djela dobitnik je Sebastian Antonio Kukavica dok je u kategoriji najboljeg objavljenog književnog djela na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika dobitnica Katica Ivanišević.
Vijest • 02.10.2015.

Benini, Malkoč, Periš, Prtenjača i Rajki u finalu književne nagrade roman@tportal.hr

Tportalov žiri odabrao pet finalista književne nagrade roman@tportal.hr za najbolji roman izdan u 2014. u Hrvatskoj. Tročlani žiri odabrao je pet finalista, a oni su: Milena Benini, Zoran Malkoč, Želimir Periš, Ivica Prtenjača i Igor Rajki.
Vijest • 21.09.2015.

Natječaj za rezidencijalni program 'Marko Marulić' u Splitu

Pozivaju se književnici i prevoditelji iz centralne i jugoistočne Europe da se do 15. listopada 2015. prijave za natječaj za književne stipendije, u sklopu rezidencijalnog programa 'Marko Marulić' u Splitu.
Vijest • 18.09.2015.

Dodijeljene nagrade Društva hrvatskih književnih prevodilaca

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Nadi Šoljan. Godišnju nagradu za najbolji prijevod proze dobila je Xenia Detoni, nagradu za najbolji prijevod drame Sead Muhamedagić, a nagradu za najbolji prijevod djela namijenjenog djeci i mladima Ozren Doležal.