Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Želimir Periš

Mima i kvadratura duga

  • Nakladnik: Algoritam
  • 09/2014.
  • 236 str., meki uvez
  • ISBN 9789533167862
  • Cijena: 5.30 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Zastrašujući tehnotriler o informatičkom društvu i moći koja glave skida, a sakrila se u brojeve naših računa. Nije da su nam to rekli.

Izračunati kvadraturu kruga stari je problem pokušaja izračuna nečega što se izračunati ne može. Danas, kad dugovi upravljaju našim životima, krugovi nas najmanje muče. Računi puno više.

Mima je sistemski inženjer bez stalnog zaposlenja. No, Mima ima i tajnu: s prijateljem na internetu vodi tajnu trgovinu na kojoj se nerijetko prodaju i ilegalne stvari. Droga. Pravi problemi počinju kad ga policija unajmi da otkrije tko se krije iza virtualnog identiteta Dodola. Tražeći Dodolu Mima otkriva da oko njega postoji cijeli svijet paralelnih struktura, da živi omeđen i navođen njima, da nam rade o glavi i o pravima. Prijetnje pa okrutna ubojstva bliže se Mimi, a sve to kulminira kad Mima i Dodola razotkriju svrhu tajanstvenog baznog sustava i kriminalno-totalitarne nadgradnje.

Želimir Periš ovim romanom ocrtava konture neke nove vizure Dalmacije, koja se jako razlikuje od razglednica ili klapskih pjesama. Ovo je punokrvni dalmatinski noir.

Želimir Periš u svojem romanu "Mima i kvadratura duga" piše o onome što jako dobro poznaje. I to se osjeti u svakoj rečenici. Živopisni likovi dalmatinskog podneblja u digitalnom dobu, u noiru na vrućini, u globalnom zapletu i osobnom raspadu, začetak su noirovskog subžanra – dalmatinoira.

***

Želimir Periš rođen je 1975. godine. Radi kao programer baznih sustava. Objavio je zbirku priča "Mučenice" (Algoritam, Zagreb, 2013), po izboru Jagne Pogačnik jednu od 10 najboljih knjiga godine. Priče su mu prevedene na bugarski, ukrajinski, talijanski i engleski, a "Mučenice" potkraj godine izlaze na slovenskom.

Želimir Periš rođen je 1975. u Zadru. Objavio je više priča, nešto poezije i jednu dramu u kulturnim i književnim tiskovinama i portalima regije. Priče su mu objavljene i u knjigama: "Trenutak proze“, Znanje 2010; "Batoni“, Zenica 2012; "Prostor za mokrog psa“, Kulturni front, Beograd 2012; “Lapis Histriae” Forum Tomizza, Umag 2012; “Pitchwise” Sarajevo 2012; “Demokracija”, GONG, Zagreb 2013; "Mučenice", Algoritam, Zagreb 2013. Priče su mu prevedene na talijanski, ukrajinski, bugarski i engleski.

Za priče je dobio nagrade: SFera 2002, Džepni Fest Mostar 2011, Lapis Histriae 2012, Pitchwise 2012, Lush 2013 (druga nagrada), GONG 2013 (druga nagrada), Lapis Histriae 2013 (finalist). Za poeziju dobio nagradu Ulaznica 2012 (druga nagrada).

Objavio je i tri romana: "Mima i kvadratura duga" (2013.), "Mima i vaše kćeri" (2015.) i "Mladenka kostonoga" (2020.), a za potonji je 2021. godine dobio književnu nagradu tportala za najbolji hrvatski roman.

Urednik je više knjiga uključujući zbornik radova udruge Zadarskih pisaca ZaPis i više knjiga u nakladi Centra za kreativno pisanje. Vodi OtPis, radionice kreativnog pisanja u Zadru i Zagrebu i Kulturni otpis, emisiju o književnosti na Novom radiju. Organizirao je mnoge ZaPisove književne večeri i promocije mladih, srednjih i starih autora iz domovine i regije. S Centrom za Kreativno pisanje organizator Ljetne škole pisanja. Jedan od direktora KaLibar bestiVal književnog festivala.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –