Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Alessandro Piperno

Nerazdvojni

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Ita Kovač
  • 10/2014.
  • 360 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533320236
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Braća Pontecorvo, Filippo i Samuel, oduvijek su bili nerazdvojni – preživljavali su isključivo u društvu onog drugog. U doba očeva skandala, kad je 1980-ih profesor Leo Pontecorvo optužen da se neprilično ponašao s 12-godišnjom djevojkom svog sina Samuela, bili su jedva tinejdžeri, a sad su u kasnim tridesetima. Njih dvojica različiti su koliko su i komplementarni, no život se njima toliko poigrava da se može učiniti kako će se uskoro zamijeniti za uloge.

Lijeni Filippo koji nemoćno ignorira nevjeru svoje bogate životne družice iznebuha postaje svjetski poznat autor crtića – zvijezda fanova koji obožavaju način na koji je animirao "šarm i građanski neposluh, seksualnu privlačnost i humanitarni protest".

Za to vrijeme poslovično odgovoran i briljantan Samuel lunja po svjetskim metropolama, ali zna da uskoro mora biti suočen s posljedicama preambicioznih poteza – a možda i propašću na poslovnom, ali i ljubavnom planu. No, bez obzira na sve uvjeren je kako "u tako promiskuitetno doba, nema ništa skandaloznijeg od vjernosti."

"Nerazdvojni" su drugi dio diptiha "Prijateljska vatra sjećanja". Roman je osvojio Premio Strega 2012, najprestižniju talijansku književnu nagradu.

***

Alessandro Piperno (Rim, 1972.) diplomirao je francusku književnost na rimskom sveučilištu Tor Vergata, gdje danas i predaje. Godine 2000. objavljuje kontroverzni kritički esej o Marcelu Proustu, "Proust antiebreo" (Proust antižidov). Prvi roman "Con le peggiori intenzioni" (S najgorim namjerama) objavljuje 2005. godine, i dobiva nagradu Viareggio i nagradu Campiello za najbolji prvi roman. Djelo izaziva polemike zbog beskompromisnog oslikavanja rimske židovske buržoazije i talijanske zlatne mladeži, a autor ga definira kao neku vrstu Portnoya, referirajući se na svoju bliskost s Philipom Rothom.

"Progon" (Persecuzione) objavljuje 2010. godine - još provokativniji roman koji se temelji na optužbi za napastovanje i koji u Francuskoj 2011. ulazi u finale značajne nagrade Femina za najbolji strani roman. To je djelo ujedno prvi svezak diptiha "Prijateljska vatra sjećanja" (Il fuoco amico dei ricordi) – obiteljska saga koralnih dimenzija, iznimne narativne snage i beskompromisna pogleda na suvremenu inačicu ljudske komedije. Drugi dio diptiha, "Nerazdvojni" (Inseparabili, 2012.) autoru donosi najprestižniju talijansku književnu nagradu Strega.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –