Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Paul Bowles

Zaklon od neba

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Prijevod: Martina Čičin-Šain
  • 11/2014.
  • 236 str., meki uvez
  • ISBN 9789533046730
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Zaklon od neba" kultni je, izvorno 1949. godine objavljeni roman američkog pisca i kompozitora Paula Bowlesa – po kojem je B. Bertolucci snimio popularni Čaj u Sahari s Johnom Malkovichem u glavnoj ulozi.

Riječ je o bestseleru koji odavno slave i kritika i publika i koji su čitave škole, na čelu s bitnicima – Burroughsom, Ginsbergom, Kerouacom – utkale u temelj svojih poetika, a Bowlesa ustoličile kao neku vrstu vlastitog duhovnog oca. Bowles, koji je u Sjevernoj Africi proveo dobar dio života, ispisao je u ovoj, ali i drugim svojim knjigama pustinji istovremeno bezvremenu odu te nježnu tužaljku za 'pustinjom kakva je nekad bila'.

Njegovi protagonisti, mladi, međusobno emocionalno i seksualno otuđeni njujorški bračni par Port i Kit, u Afriku stižu u pratnji prijatelja Tunnera, sa sasvim različitim očekivanjima od putovanja. Port, klasični egzistencijalistički antijunak, u pustinji traži rješenje rastemeljenosti vlastitog bivanja u ionako rastemeljenom poratnom svijetu, Kit se nada njihovu ponovnom zbližavanju, a Tunner je najbliži američkome turistu. Njihovo će putovanje, također, za svakoga od njih i završiti posve različitim ishodom. Reći više, opasno bi ugrozilo užitak u čitanju; čist i nepatvoren.   

***

Paul Bowles (1910. – 1999.) jedan  je od najznačajnijih američkih pisaca 20. stoljeća, prevoditelj i skladatelj. Slavu i svjetski priznat uspjeh u književnosti stječe svojim prvim romanom "Zaklon od neba" (Sheltering Sky, 1949), smještenim u sjevernoj Africi. Od godine 1947. živi u Tangieru, u Maroku sa suprugom Jane Bowles. Tangerine mu je bio dom sljedeće pedeset i dvije godine života i nakon smrti postao je simbol Amerikanca u dobrovoljnom egzilu. Paul Bowles smatra se jednim od umjetnika koji su oblikovali literarnu i glazbenu scenu 20. stoljeća. Kritičari njegovu prozu nazivaju kristalno čistom, a njegov pripovjedački glas jedinstvenim”. Djela su mu uvrštena u ediciju “Library of America”, izdanja američkih literarnih klasika koja su zbog svoje vrijednosti neprestano prisutna na tržištu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –