Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Flora Turner-Vučetić

Ljubavne slastice

  • Nakladnik: Algoritam
  • 02/2015.
  • 176 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533168388
  • Cijena: 19.78 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ljubavne slastice, ukoričeni su, rukom pisani tradicionalni recepti Flore Boglić, gastronomske delicije koje su u velikoj bilježnici došle do unuke, autorice knjige Flore Turner-Vučetić, inače bivše savjetnice za kulturu hrvatskog veleposlanstva u Londonu.

"Ljubavne slastice" kulinarsko su i romaneskno štivo, kojim se prati put kojim je baka Flora došla do srca budućeg muža Viktora početkom 20. stoljeća. Flora Turner-Vučetić, pak, rođena je na Hvaru, ali u Londonu živi od 1983., gdje radi kao povjesničarka umjetnosti i novinarka.

Nona Flora pričala je kako tijekom šest godina, od prvog susreta 1903. i ljubavi na prvi pogled do vjenčanja 1909., ona i njezin Viktor skoro nikada nisu bili sami. Najsretniji su bili kad bi posjetili njezinu nonu, koja je bila gotovo slijepa pa su se mogli potajno poljubiti, ali ona bi i to osjetila i kašljucala kao znak da sluti što joj se zbiva iza leđa. Viktor je uskoro nakon izjave vječne ljubavi morao otići iz Splita u austrijski Leoben kako bi studirao rudarstvo, te joj je pisao nježna ljubavna pisma. Iz pisama i niza razglednica prevedeni su odlomci koji se odnose na delicije koje mu je slala u brižljivo spakiranim košaricama i na kojima joj on zahvaljuje i aludira na poruke ljubavi koje je primio s kiticom cvijeća ili sa svijetloružičastim “poljupcima” od bjelanjaka i paprenjacima u obliku srca i drugih simbola ljubavi i vjernosti. No, u košarici nije nedostajalo ni vina i prošeka, ribe i jastoga, sira i grožđa. Povezujući njihovu ljubavnu priču i recepte koje je nona Flora brižljivo zapisala, nastala je i ova knjiga.

Ljubavna pripovijest koju je u svojoj sjajnoj knjizi opisala Flora Turner-Vučetić, spisateljica i povjesnička umjetnosti, unuka sudionice ovoga ljubavnog zapleta… Ta priča o vrelim dodirima i nastojanjima da kroz probrana jela i simbolične kolače koji su putovali zajedno s pismima i receptima, utjelove osjećaje, ispisana okusima i mirisima, u intimnom epistolaru, utkana je u duboke temelje maloga otočkog svijeta.

Veljko Barbieri, iz knjige Vrijeme je za gozbu.

Ovo je povijesna knjiga, ljubavna priča, ali i kuharica. Autorica nam nudi recepte none Flore iz prohujalih vremena kao erotski, štoviše puteni odgovor svom dalekom zaručniku i izazov strogim pravilima o ponašanju zaljubljenih u to doba.

Joško Paro, veleposlanik RH na predstavljanju knjige u Washingtonu

Da ljubav ide kroz želudac – kažu znalci erotsko-gastronomskog smjera. Ljubav doista na kuhanje tjera kad srca se i okusima slažu. Ako se tezu oprimjerit mora recepti tu su za ukusna jela. Kuharicu je složit poduzela čekajuć na svog dragog Boglić Flora. Sjećajuć nje se, a i nona Gaje, te ljubavi što strpljiva je bila, pa hranom ih, uz nježnost, ispunila unuka Flora knjigom počast daje. I potomcima i precima dika na pravom mjestu – a to je Antika.

Tonko Maroević, na predstavljanju knjige u Starom gradu

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –