Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Igor Mandić

Principi krimića : Konture jednog trivijalnog žanra

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • 05/2015.
  • 224 str., meki uvez
  • ISBN 9789533047164
  • Cijena: 14.47 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Knjiga "Principi krimića" Igora Mandića prvotno je objavljena 1985. godine, a nastala je dobrim dijelom kao rezultat vrlo intenzivnog uredničkog i recenzentsko-kritičarskoga posla kojim se u to vrijeme (1979. – 1984.) bavio njezin autor. Kroz praksu čitanja, recenziranja, odabiranja i komentiranja, „čas se opirući, a čas popuštajući bujici slučaja koja na naše obale nanosi naplavine iz goleme planetarne produkcije krimića“, Mandić je, kako sam navodi, naslutio određene obrise ovog „trivijalnog žanra“.

Uzimajući krimić kao relevantnu književnu činjenicu, u vrijeme kada mu teoretičari i književni kritičari na ovim prostorima nisu bili nimalo skloni, Mandić je učinio pionirski pothvat tematizirajući ga na nekoliko osnovnih planova ili područja, analizirajući njegove klišeje, miteme, protagoniste, karakteristične situacije itd.

Danas, točno trideset godina nakon objavljivanja prvog izdanja "Principa krimića", kada su u međuvremenu mnogi akademski tabui vezani uz ovaj žanr prevladani, a krimić već duže vrijeme suvereno dominira recentnom književnom produkcijom diljem svijeta, objavljivanje ove Mandićeve knjige ne čini se samo opravdanim već i prijeko potrebnim za razumijevanje tog književnog fenomena.

„Danas, na bespućima kriminalističkoga divljaštva, krimić je izašao iz podzemlja književne kulture i reklamira svoje mjesto i važnost kao relevantna književna činjenica! To može utoliko lakše i prije, jer je sveukupna (i 'najelitnija') književnost prožeta njegovim istim 'principima'. Sve to više nije potrebno objašnjavati i dokazivati jer je i sama stvarnost kriminalna, u svojoj sveukupnosti, i predaleko bi me (nas) odvelo to elaborirati.”

Igor Mandić, 2015.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –