Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Johanna Holmström

Anđeli s asfalta

  • Nakladnik: V.B.Z.
  • Prijevod: Željka Černok
  • 06/2015.
  • 292 str., meki uvez
  • ISBN 9789533047317
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Tinejdžerica Leila i njezina starija sestra Samira žive u Helsinkiju. Majka im je Finkinja koja je prihvatila islam udajom za njihova oca Farida i sa strašću je uronila u novu religiju. Ona nosi hidžab i živi uz zabrane i opomene, a kćeri odgaja u skladu s tradicionalnim vrijednostima. A one samo želi živjeti kao većina mladih djevojaka u Finskoj: izlaziti, imati mladića, pripadati. No i društvo u cjelini okreće im leđa. Rasizam, seksizam i nasilje prožimaju svijet u kojem žive. A kad se Samira odseli od kuće, situacija postaje opasna…

"Anđele s asfalta" kritičari nazivaju izuzetnom i važnom knjigom koja ne preza od kontroverznih pitanja i problema našega vremena. Priča je to koja ocrtava društvene i kulturalne sukobe današnjice – asimilaciju imigranata u zemljama razvijene demokracije i rastući nacionalizam i rasizam. A kad se svjetovi sudaraju, mlade djevojke često su prve žrtve.

Autorica prikazuje mlade žene muslimanske religije na pragu odrasla života u najranjivijim trenucima, rastrzane između različitih kultura i identiteta. Ali ona govori i o svim mladim djevojkama koje su izložene poruzi vršnjaka, diktatu medija ili općoj seksualizaciji društva. U ovoj poetičnoj i ponekad crnohumornoj prozi Holmström nas vodi u svijet djevojačkih nesigurnosti, nadanja i čarki, a pitanje - nosi li svaka žena, sa Zapada ili ne, na sebi cijenu – sâmo se nameće.

**

Poput finske autorice Sofi Oksanen, Holmström pokazuje da položaj žena ne ograničava samo religija ili pripadnost određenoj nacionalnosti, već je to fenomen prisutan u različitim sferama društva i života. Anđeli s asfalata nisu knjiga za zabavu. To je najbolja knjiga koju sam pročitala u duže vremena. Vrhunska fikcija u kojoj svaka nova stranica pruža užitak čitanja.  Vasabladet (Finska)

Prikaz izuzetno depresivnog i hijerarhijski organiziranog školskog okruženja nešto je najbolje i najdirljivije što sam pročitao u zadnje vrijeme. Sa strašću i velikom vještinom Holmström piše o tome kako možemo postati zarobljeni u dodijeljenim ulogama i istodobno isključeni iz svoje zajednice. YLE (Finska)

***

Johanna Holmström (1981.) rođena je i odrasla u Sibbu, na švedskom govornom području južne obale Finske. Sa samo 22 godine objavila je prvu knjigu, zbirku kratkih priča Zaključan koja je odmah privukla pažnju kritike. Njezina sljedeća knjiga priča Camera obscura 2009. godine nagrađena je prestižnom književnom nagradom Svenska Dagbladet (koju dodjeljuje ugledni švedski novinski izdavač još od 1944.) te švedskom nagradom za književnost YLE.

Holmström je diplomirala novinarstvo i književnost, a studirala je i arapski jezik. Trenutno živi u Helsinkiju i radi na finskom radiju. Jedan je od najcjenjenijih glasova finsko-švedske književnosti mlađe generacije, pored čega je nazivaju nasljednicom kultne finsko-švedske autorice Tove Jansson, najpoznatije po seriji knjiga za djecu Moomini. Anđeli s asfalta, njezina peta objavljena knjiga i drugi roman, dosad su prevedeni na desetak europskih jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –