Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jussi Adler-Olsen

Okus osvete

  • Nakladnik: Znanje
  • Prijevod: Marina Kopjar
  • 10/2014.
  • 448 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533430508
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Još prije samo četrdeset godina nepodobne Dankinje ili one koje jednostavno nisu imale sreće prisilno su slane na maleni otok na kojem se red održavao silom, nemarom i maltretiranjem. U tu je mračnu sredinu stigla i mlada Nete Hermansen, a nakon što je napokon uspjela napustiti otok, vjerovala je da je svo zlo ostavila iza sebe.

Dan kad joj je prošlost ponovno pokucala na vrata označit će početak jednog od najsloženijih slučajeva Sektora Q. Kakve tajne skriva njezina budućnost? Što joj se točno dogodilo? Kamo su nestali ljudi koje je poznavala? Tko je uopće stajao iza njihova nestanka?

Iako policijski istražitelj Carl Mørck već ima pune ruke posla s istragom o ubojstvu u koje je možda bio umiješan, a tu je i njegov vječno kaotičan privatni život, njegovi ga uporni pomoćnici Assad i Rose uspiju nagovoriti da ponovno otvori slučaj star dvadesetak godina, čije su se posljedice po sve umiješane pokazale kobnima. Njihov mali istražiteljski tim uskoro uviđa da je taj slučaj samo djelić mnogo veća, sustavna zlostavljanja najteže vrste, koje se očito još uvijek provodi.

Grozničava istraga ostavit će traga na Carlu, pogotovo nakon što cijela stvar za njega, Assada i Rose postane opasna po život. Kad Carl napokon pomisli kako je posložio sve djeliće slagalice, na sceni se pojavi novi, hladnokrvni igrač.

 

"Journal 64" (Okus osvete; 2010.) četvrti je dio serije o Sektoru Q i istražitelju Carlu Mørcku. Prvi dio serijala, "Kvinden i buret" (Žena u kavezu), izašao je u Danskoj 2007., a ubrzo su uslijedili "Fasandræberne" (Ubojice fazana; 2008.) i "Flaskepost fra P" (Poruka u boci; 2009.) 

 


"Jussi Adler-Olsen odlikuje se jedinstvenim načinom pripovijedanja... a njegovi istražitelji rade jednako prijegorno kao i oni u trilogiji Stiega Larssona."

Jydske Vestkysten


"Nova zvijezda skandinavskih krimića"

The Times

 

***

Jussi Adler-Olsen (1950.) danski je pisac. Nakon studija sociologije, politologije i filmske umjetnosti, radio je kao urednik i nakladnik u Kopenhagenu. Svoju spisateljsku karijeru započeo je trilerima o međunarodnim zavjerama – "Alfabethuset" (Kuća Alfabeta, 1997.) i "Og hun takkede guderne" (Tvrtka Basher, 2002) – nakon kojih se probio i van granica Danske.

Najpoznatiji je ipak po seriji trilera o policijskom inspektoru Carlu Mørcku i njegovu osebujnom pomoćniku, sirijskom izbjeglici Assadu, za koju su autorska prava prodana u više od 25 zemalja uključujući Švedsku, Nizozemsku, Norvešku, Njemačku, SAD, Veliku Britaniju, Španjolsku i Rusiju. 

Po prvom romanu iz serijala, "Žena u kavezu" (Kvinden i buret, 2007.), snimljen je i film u produkciji ugledne danske filmske kompanije Zentropa koji je svoju kinopremijeru imao u jesen 2013., dok je roman "Poruka u boci" (Flaskepost fra P) 2010. prodan u više od 10 milijuna primjeraka.

Roman "Poruka u boci" po svom je izlasku nagrađen „Zlatnim ključem“ – Glasnøglen za nabolji skandinavski roman, potom priznanjem "Harald Mogensen" za Najbolji danski triler i Nagradom čitatelja koju dodjeljuju Dansko udruženje knjižnica i dnevni list Berlingske.

Sve knjige iz serije o Sektoru Q odlično su prihvaćene među kritičarima i čitateljima, kako u Danskoj, tako i u inozemstvu. Za kompletan serijal danska je prodcentska kuća Zentropa, u suradnji s njemačkim ZDF-om, otkupila i filmska prava.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –