Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jurica Pavičić

Žena s drugog kata

  • Nakladnik: Profil
  • 11/2015.
  • 204 str., meki uvez
  • ISBN 9789533133836
  • Cijena: 99.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

Bruna, mlada, ne pretjerano ambiciozna žena, zaljubi se u svojeg vršnjaka, pomorca Franu. Sretna veza kulminira brakom, a mladi par useljava se u zaseban kat kuće koju su uz velika odricanja podigli Franina majka i pokojni otac. Niti godinu dana kasnije Bruna je u zatvoru gdje služi višegodišnju kaznu zbog ubojstva svekrve...


Novi roman splitskog pisca i novinara Jurice Pavičića "Žena s drugog kata" priča je o mladoj ženi koja služi dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva svekrve. Riječ je o slojevitom romanu u kojem se ovaj angažirani kroničar hrvatske stvarnosti bavi onom vrstom tragedija u kojima tzv. obični ljudi postaju akteri crne kronike.

Anatomija je to jednog zločina u kojoj Pavičić ulazi duboko pod kožu svog lika, istražujući okolnosti i sitne pomake koji su doveli do zločina, dajući odgovor ne samo kako je učinjen, nego i zašto. 

Jurica Pavičić, rođen je 1965. u Splitu, gdje je završio i srednju školu. Diplomirao povijesti i svjetsku književnost na Sveučilištu u Zagrebu. Od 1990. trajno živi u Splitu i radi kao filmski kritičar i kolumnist različitih novina (Slobodna Dalmacija, Vijenac, Zarez, Nedjeljna Dalmacija, Jutarnji list…). Godine 1992. nagrađen nacionalnom nagradom za filmsku kritiku "Vladimir Vuković".

Od 1994. piše u različitim novinama tjednu kolumnu "Vijesti iz Liliputa" u kojoj secira društvo, politiku i kulturu ratne i poslijeratne Hrvatske. Za tekstove iz te serije 1996. dobiva nagradu nacionalnog novinarskog društva "Marija Jurić Zagorka", a 2002. nagradu za doprinos novinarstvu "Veselko Tenžera".

U književnosti se javlja 1997. socijalnim trilerom "Ovce od gipsa" u kojem problematizira tematiku ratnog zločina u ambijentu ratnog Splita godine 1992. Taj će roman iduće godine biti nominiran za nacionalnu proznu nagradu "Gjalski". Godine 2000. objavljuje drugi roman "Nedjeljni prijatelj", krimić koji tematizira socijalna proturječja Hrvatske devedesetih. U različitoj periodici objavljivao i kratke priče.

Godine 2000. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu praizvedena mu je drama "Trovačica" koje je prethodne godine osvojila nacionalnu nagradu za dramu "Držić". Godine 2001. objavio sabrane tekstove iz serije "Vijesti iz Liliputa" kao knjigu. Iste godine objavio i monografiju o hrvatskoj postmodernističkoj fantastici. Treći roman "Minuta 88" objavljuje 2002, a riječ je o romanu ambijentiranom u svijet nogometa i navijačke supkulture. Roman je ušao u uži krug za nagradu "Jutarnjeg lista" za najbolju proznu knjigu godine. Redoviti je sudionik festivala FAK. Kratke priče objavljene su mu u oba FAK-ova zbornika, "FAKAT"(Zagreb 2001) i "FAK YU" (Beograd 2001).

Kratke priče i eseji prevođeni su mu na engleski, njemački, talijanski i bugarski. Roman "Ovce od gipsa" preveden je na njemački u izdanju Nummer 8 iz Wetzlara. Švicarski časopis Facts proglasio je to izdanje trećom najboljom knjigom godine na njemačkom govornom području u kategoriji krimića i trilera. Po istom romanu načinjen i film u režiji Vinka Brešana "Svjedoci" koji je uvršten u konkurenciju filmskog festivala u Berlinu, gdje je nagrađen i ekumenskom nagradom.

Uslijedili su romani: "Kuća njene majke" i "Crvenkapica" te zbirke priča "Patrola na cesti" i "Brod u dvorištu". 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Komentari –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve knjige –