Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Bill Bryson

Kod kuće : Kratka povijest privatnog života

  • Nakladnik: Znanje
  • Prijevod: Ivana Jandras Szekeres
  • 12/2015.
  • 482 str., meki uvez
  • ISBN 9789533432960
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Od stoljeća u kojima su ljudi tiho živjeli svoju svakodnevicu – spavali, jeli, seksali se i nastojali život učiniti što udobnijim. Sve te aktivnosti događaju događaju se kod kuće. To je polazna točka istraživanja koje je Bill Bryson poduzeo u knjizi "Kod kuće: Kratka povijest privatnog života" (At Home: A Short History of Private Life, 2010.).

Ključna civilizacijska otkrića i izumi prisutni su u našim domovima. Šetajući svojom kućom u Norfolku Bryson istražuje kako su nastale sve one sitne i krupne stvari koje čine naš obični život. U poznatoj maniri neodoljivo šarmantnog sveznalice Bryson govori o arhitekturi, elektricitetu, očuvanju hrane, epidemijama, začinima, Eiffelovom tornju, krinolinama i korzetima, usporedo s nevjerojatnim biografijama ekscentričnih umova koji su oblikovali našu civilizaciju.

Povijest života u kući nije samo povijest kreveta, kauča i kuhinjskih štednjaka, kao što sam maglovito pretpostavljao, nego je povijest skorbuta, gvana, Eiffelova tornja, stjenica, krađe leševa i gotovo svega ostalog što se ikad zbilo. Kuće nisu utočišta od povijesti. One su mjesta na kojima povijest završava. Gledajući po kući, zapanjilo me i pomalo zgrozilo kad sam shvatio koliko malo znam o kućnom svijetu oko sebe. Dok sam jednog poslijepodneva sjedio za kuhinjskim stolom, dokono se igrajući soljenkom i paprenkom, shvatio sam da nemam blage veze zašto smo, od svih začina na svijetu, tako ustrajno vezani baš za ta dva. Zašto ne, primjerice, papar i kardamom ili sol i cimet? Zašto vilice imaju četiri zupca, a ne tri ili pet? Zacijelo postoji razlog zašto je tako. Oblačeći se, pitao sam se zašto svi moji sakoi imaju niz besmislenih gumba na svakom rukavu. Čuo sam da na radiju spominju nekoga tko je platio smještaj i pansion, i shvatio da kad ljudi govore o smještaju i pansionu, uopće nemam pojma o kakvom je to pansionu riječ. Kuća mi se odjednom činila tajanstvenim mjestom. I tako se rodila ideja da proputujem njome, obiđem je iz prostorije u prostoriju i promislim o ulozi svake od njih u evoluciji privatnog života. Kupaonica će biti povijest higijene, kuhinja povijest kuhanja, spavaća soba povijest seksa, smrti i spavanja, i tako dalje. Napisat ću povijest svijeta ne izlazeći iz svog doma...

William McGuire "Bill" Bryson, (1951.) intelektualna je zvijezda i jedan od najprodavanijih angloameričkih publicističkih i putopisnih autora današnjice. Premda je rođen u SAD-u, velik je dio života proveo u Velikoj Britaniji. Svjetsku je slavu stekao knjigom "Kratka povijest gotovo svega".

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –