Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Szilárd Borbély

Nevoljnici : Zar je Mesija već otišao?

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • Prijevod: Xenia Detoni
  • 02/2016.
  • 272 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533320342
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Objavljivanje romana "Nevoljnici" mađarskog pisca Szilàrda Borbélyja duboko je uzdrmalo mađarske književne krugove, ali i širu kulturnu javnost; prva naklada trenutno je razgrabljena, a djelo je izazvalo brojne polemike.

Zabačeno selo na krajnjem sjeveroistoku Mađarske, krajem šezdesetih godina 20. stoljeća, selo u kojem vladaju glad, neimaština, strah od drugog, od drugačijeg, od Židova, od Cigana, od komunizma.

Pripovjedač, jedanaestogodišnji dječak, osjeća da je njegova obitelj omražena u selu, predmet svakodnevne poruge. Majka je kulačka kći, depresivna i gruba, kojoj je bijedni život zatro sve osjećaje, a otac najvjerojatnije nepriznati sin jedinog u selu preživjelog Židova, sklon opijanju, ponižavan u "kolektivu", bez posla i bez budućnosti.

Dječak naslućuje da su odbačeni od zajednice, ali zašto? No o prošlosti se ne smije razgovarati, svi šute.


Iz strane kritike:

Dragi Szilárde, nisam te shvaćao. Volio sam te. - László Krasznahorkai

Borbélyjev genij prikazuje, nadrastajući svaku ideologiju, kako se mržnja (baš poput hladnoće, sumnje ili straha) uvlači u svaki nabor običnog života. Zatim se napuhuje do točke uništenja svakog prostora.  - Le Monde

Nevoljnici… spadaju među najvažnije knjige sadašnjice. Ovaj je roman važniji od mnogih naveliko hvaljenih romana. - Die Zeit

Nevoljnici su ponajprije roman o pomanjkanju slobode i očajničke, ali individualne potrage za njom. - Magyar Narancs

Borbély je iznašao artificijelno hladan, britak i visoko poetičan jezik i pišući se bori protiv šutnje i prešućivanja. - Frankfurter Allgemeine Zeitung

On je bio pjesnik koji je najviše obećavao u mađarskoj poeziji, koji je mogao računati na sjajnu budućnost. - Imre Kertész, dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Szilàrd Borbély rođen je 1. studenog 1963. godine u Fehérgyarmatu, krajnje sjeveroistočnu predjelu Mađarske nedaleko granice s Rumunjskom i Ukrajinom. Predavao je mađarsku književnost na Sveučilištu Lajos-Kossuth u Debrecenu i prevodio s njemačkog i engleskog jezika, a 1998. godine primljen je u Mađarsku Akademiju.

Prvotno je prepoznat kao pjesnik (prvu zbirku Adatok objavio je još kao student), no osim što se bavio poviješću književnosti i esejistikom, autor je i nekoliko kazališnih komada. Njegova djela nagrađena su nizom priznanja, poput prestižne Nagrade Attila József, Nagrade Tibor Déry i Nagrade Füst Milán. Njegov prvi roman Nevoljnici — Zar je Mesija vec otišao? (Nincstelenek) pojavio se 2013. godine i odmah izazvao javnu polemiku.

Szilárd Borbély uvriježeno se smatra jednim od vodećih europskih pjesničkih glasova 21. stoljeća. Njegova pjesnička djela nagrađena su nizom priznanja poput Nagrade Attila József, Nagrade Tibor Déry i Nagrade Milán Füst. Za pjesnički rad ukupno mu je dodijeljeno dvadesetak književnih nagrada i niz prestižnih stipendija za umjetnike.

Dana 19. veljače 2014. godine u Debrecinu je počinio samoubojstvo.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –