Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ivan Lutz Gordan Sundać

Drum

  • Nakladnik: Hangar 7
  • 10/2014.
  • 282 str., meki uvez
  • ISBN 9789538048005
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Drum" nam nudi horor, SF, denbraunovski triler s tajnim društvima i crkvenom ikonografijom, fantastiku i možda još ponešto. Začudo, stvar funkcionira. Ne funkcionira najbolje, da se razumijemo, ali vozi. Poput trideset godina starog golfa s novim lakom i kožnim sjedalima koji na tehničkom ipak prolazi tek milošću zaposlenika. "Drum" je roman koji sve karte stavlja na tehniku i stil, dok se uvjerljivošću i širinom ideja baš i ne odlikuje. Ne bi me to smetalo da je ostao u području denbraunovskog trilera, no zašavši u područje SF-a otvorio se i takvoj vrsti kritike. Da bi ga se uopće ozbiljno shvaćalo, SF mora ponuditi nešto više od ukrasne, manirističke, kostimografije, a upravo su to elementi na kojima se ovdje najviše radilo.

"Drum" pripovijeda nekoliko različith pa potom spojenih priča, razbacanih po raznim krajevima i vremenima. Čvorište susreta različitih pripovjednih rukavaca malo je selo Bebrin, misteriozno mjesto s teškom i mračnom prošlošću, odvojeno od civilizacije i njenih progresivnijih tekovina. Jedan od spekulativnih momenata romana postavlja priču u 2099. godinu, u vrijeme nove crkvene reformacije, ovaj put zasnovane na dvjestotinjak godina starijem spisu „Reforme“ svećenika Laboriana Quinna. U vremenu u kojem se odvija taj ogranak pripovijesti, crkvena je reformacija uzela maha, zahvativši i zamijenivši cijelu tradicionalnu Petrovu Crkvu.

Krajnji rezultat ovog fantastičnog događaja (zbog čega, uz manja tehnološka „nepodudaranja“ s današnjim vremenom i možemo govoriti o spekulativnoj fikciji) je novi polet kršćanstva, napokon otrgnutog iz ruku nacifranih, moćnih, institucionaliziranih Tumača i vraćenog narodu u formi žive, međuljudske, empatične riječi. Novi crkveni ustroj ne sviđa se, naravno, svima pa tako ni vladarima iz sjene (tu sad zamislite tajna društva i svu klasičnu ikonografiju koja uz njih ide) koji svoje vrijeme provode kujući zavjere i radeći na povratku starog poretka.

Niz raznolikih događaja (a zaista nema smisla da tu sad prepričavam tko koga goni i zašto) okupit će aktere ove pripovijesti u Bebrinu, a tamo će prave nevolje tek početi. Kako se obično dogodi na mjestima s temporalnim poremećajima, duhovima i ostatcima ostataka nekad moćne inkvizicije.

( iz kritike Matka Vladanovića )

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –