Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marko Pogačar

Slijepa karta : Sonet ceste

  • Nakladnik: Fraktura
  • 06/2016.
  • 240 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532667189
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Putovati s Markom Pogačarom, jednim od najvažnijih hrvatskih pjesnika svoje generacije, znači svijet moći vidjeti kao slijepu kartu, put čitati kao sonet ceste. Ali sljepilo karte ovdje rađa budniji pogled putnika; svijest da, osim državnih granica zemalja koje pohodi, zemljovidi ne sadržavaju ništa, da ih tek treba ispisati, u njih prokrijumčariti sadržaj/sebe.

Iako piše o prelascima, Pogačar do granica zapravo slabo drži, i možda se baš zato "Slijepa karta" doima kao raskuštrani bastard književnosti i kartografije, rastrča­­ni mješanac putopisa, eseja, dnevnika, biografije, proze i autofikcije.

Više nego za pružanje korisnih informacija, pet kontinenata u "Slije­poj karti" služi za postavljanje pitanja. Što bi to danas, u doba Google Mapsa i Wikipedije, uopće bio putopisni žanr? Što je i čime je određen konstrukt koji nazivamo identitetom? Je li kozmopolitizam moguć i koji bi ga politički okviri mogli omogućiti? Što je domovina i može li se ona po volji izabrati, usvojiti, ili odbaciti, dok se putuje, bilo gdje uz cestu?

Marko Pogačar, rođen je 1984. godine u Splitu. Piše poeziju, eseje, prozu i književnu kritiku. Bio je urednik u Zarezu, član je redakcije Quoruma, suuređuje portal Proletter. O stogodišnjici izvornoga izdanja priredio je antologiju "Hrvatska mlada lirika 2014". Nagrađivan je hrvatskim i međunarodnim nagradama za poeziju, prozu i esejistiku. Knjige i tekstovi prevedeni su mu na tridesetak jezika.

Objavio je knjige: "Pijavice nad Santa Cruzom, pjesme" (AGM, 2006), "Poslanice običnim ljudima", pjesme (Algoritam, 2007), "Predmeti", pjesme (Algoritam, 2009), "Atlas glasova", eseji (V.B.Z, 2011.), "Jer mi smo mnogi", publicistika (Algoritam, 2011.), "Bog neće pomoći", priče (Algoritam, 2012.), "Crna pokrajina", pjesme (Algoritam, 2013.), "Jugoton gori!", eseji (Sandorf, 2013.), "Slijepa karta", putopisna proza (Fraktura, Zaprešić, 2016.), "Zemlja Zemlja", pjesme (Fraktura, 2018).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Slijepa karta - Marko Pogačar –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –