Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Dina Ivan

Prolazak kroz zid

  • Nakladnik: Meandarmedia
  • 09/2016.
  • 308 str., meki uvez
  • ISBN 9789533341286
  • Cijena: 15.79 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Riječ je o kompleksnom sukobu unutar obitelji motiviranom ponajprije društvenim neprihvaćanjem druge seksualnosti i neprihvaćanjem bilo kojeg Drugog. Priča polazi od temeljnog osjećaja neprihvaćanja i potrage za "Domom", mjestom koje bi moglo stajati iza tog naziva, o potrazi za oprostom i drvenom turopoljskom kućom koja bi trebala biti "Dom", o pokušaju "samoizlječenja" a da pritom bolest nije moguće dijagnosticirati, ako zanemarimo tzv. "društveni standard", koji bismo možda preciznije mogli nazvati licemjerjem.

U završnici priče glavni lik odjednom, tijekom jednoga popodneva oprosti roditeljima, prepoznajući to kao kraj trakavice procesa opraštanja i zaključuje kako je vjerojatno riječ o odrastanju. Vrijeme romana odvija se unutar dvije godine, s mnogo događaja koji to razdoblje određuju, ispričanih "u jednom dahu", kao da je pripovjedač osoba pod konstantnim stresom, opterećena vlastitim stanjima i osjećajima.

Dina Ivan rođena je 10. rujna 1974. u Zagrebu. Njezine izložbe fotografija Minority i Gola subjektivnost postavljene su u Zagrebu, Zadru, Rijeci, Puli, Dubrovniku, Glurnsu (Južni Tirol) i Beču, a njezini performansi Prolazak kroz Zid, Zazivanje Boga u galeriji i Zazivanje Boga u spilji osim u spomenutim gradovima izvedeni su i u Mađarskoj (Farkaskő, u spilji).

Ova knjiga završava izložbom Gola subjektivnost u Zagrebu, a kasniji performans Prolazak kroz Zid također se nadovezuje na roman.

Za djecu i odrasle, studente i učitelje vodi radionice nenasilne komunikacije kroz umjetnost na kojima progovara o diskriminaciji radeći izravno s diskriminiranim skupinama. Na doktorskom studiju u Klagenfurtu zaokupljena je problematikom povezivanja umjetnosti, edukacije i znanosti. Paralelno je na završnoj godini psihoterapijske Škole kibernetike i sistemske terapije u Rijeci.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –