Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vladimir Aleksandrovič Plungjan

Opća morfologija i gramatička semantika : Uvod u problematiku

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • 11/2016.
  • XX, 552 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537963484
  • Cijena: 29.07 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Morfologija postoji onoliko dugo koliko postoji i jezikoslovlje. Njezin su predmet riječi (tj. upravo ono što se u prvom redu i poistovjećuje s ljudskim jezikom u cjelini i što se često pojavljuje kao simbol jezika) i njihovi dijelovi. Poznavanje osnova morfologije potrebno je, dakako, svakomu jezikoslovcu, a osobito početniku, kojemu je ova knjiga ponajprije i namijenjena.

U posljednjih deset do petnaest godina u razvoju morfologije dogodile su se, kao što je poznato, velike promjene. To područje, koje se u 1960-ima i 1970-ima smatralo tradicionalnim i teoretičarima ne osobito zanimljivim, neočekivano je opet privuklo najusredotočeniju pozornost jezikoslovaca, i to upravo onih kojima je cilj objasniti zapažene osobitosti jezične strukture u cjelini i granice raznolikosti ljudskih jezika.

Naglo se povećao broj morfoloških publikacija: izlazi nekoliko specijaliziranih časopisa posvećenih isključivo (kao Tearbook of Morphology Morphology>, koji objavljuje nakladnička kuća Springer) ili u znatnoj mjeri morfološkim problemima (kao vodeći tipološki časopisi Studies in Language, Linguistic Typology, Linguistics i dr.). Nije slučajnost što se porast zanimanja za morfologiju poklopio s promjenom teorijskih prioriteta i s prevrednovanjem ciljeva unutar jezikoslovlja u cjelini, koje je približno od početka 1980-ih ušlo u "poststrukturalističko" (i ,"postgenerativno") razdoblje.

Sve to znači da se suvremena morfološka problematika znatno razlikuje od tradicionalne te da nepripremljenomu istraživaču orijentacija u njoj nije laka; za našu zemlju tomu valja dodati i specifične probleme povezane s jezičnom barijerom i s tendencijom prema teorijskomu izolacionizmu, koja je bila karakteristična za nekoliko prethodnih desetljeća. (Suvišno je ponavljati da je za odabir vlastitoga puta važno znati kojim putem idu drugi.)

Zato je neposredna namjena ove knjige iznijeti sažet pregled onih problema suvremene morfologije koji se autoru čine najvažnijima; zadaća pak samostalnoga odabira rješenja u znatnoj je mjeri prepuštena čitatelju. Oni koji očekuju da če u knjizi naći gotove recepte i u dogmatskom obliku iznesene "općeprihvaćene" istine bit će možda razočarani; no, prema mojemu dubokomu uvjerenju, čak ni uvod u znanstvenu problematiku ne mora biti zbornik didaktičkih vježba - izlaganje svoj cilj postiže samo onda kad od samoga početka računa na čitateljevo sustvaralaštvo.

Vladimir Aleksandrovič Plungjan (rođ. 1960.) istaknuti je ruski jezikoslovac i specijalist za tipologiju gramatičkih kategorija, opću morfologiju i korpusnu lingvistiku, a bavi se i poetikom te poredbenom versibkacijom. Radi u Institutu za ruski jezik Viktora V. Vinogradova i u Zavodu za lingvistiku Ruske akademije znanosti u Moskvi te predaje opću morfologiju na Odjelu za teorijsku i primijenjenu lingvistiku Moskovskoga državnoga sveučilišta Mihaila V. Lomonosova.

Upravo na temelju svojih predavanja napisao je jedinstvenu temeljnu knjigu o općoj morfologiji, čija autorizirana inačica izlazi pred hrvatske čitatelje. Za razliku od većine sličnih izdanja u ovoj se knjizi pozornost ne posvećuje samo formalnim parametrima strukture riječi nego i semantici gramatičkih obilježivača u jezicima svijeta. Građa knjige uključuje primjere iz nekoliko desetaka jezika, a posebno važno mjesto u njoj zauzima opis osobitosti morfologije i gramatike slavenskih jezika (medu ostalim i kategorije vida, izricanja padežnih značenja i dr.).

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –