Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Marko Gregur

Kak je zgorel presvetli Trombetassicz

  • Nakladnik: Hena com
  • 01/2017.
  • 184 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532591576
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Roman Marka Gregura "Kak je zgorel presvetli Trombetassicz" za suvremenu je hrvatsku književnost dvostruko heretičan: napisan je na podravskom kajkavskom, a nađe se u njemu i predgajskog pravopisa. Dakle, već ga zbog toga valja cifrasto pozdraviti. To tvrdi štokavac koji nakon nekoliko stranica, bez upotrebe knjizi priloženog rječnika, više nije primjećivao da čita kajkavski.

"Presvetlog Trombetassicza" valja podržati i zato što spomenuti stilistički izbori nisu proizvoljni nego umjetnički: radnja romana se zbiva u Koprivnici u drugoj polovini 17. stoljeća u doba Zrinsko-frankopanske urote, pa stilistika pridonosi autentičnosti napisanoga. Sve je drugo – isto kao i danas. Magistrat, to jest gradska uprava, spletkari ne bi li si osigurala pobjedu na dolazećim elekcijanušima, to jest izborima. Čak pokreće javno-privatno partnerstvo za gradnju štala – mogli bismo reći garaža – manipulira varoškim sajmom, smješta protivnicima...

Naime, roman govori i o pokušaju stjecanja veće narodne samostalnosti i o emancipaciji od njemačkog elementa. Roman pripovijeda Paulus Aytich, uznapredovali službenik u magistratu koji je uvjeren da će mu pismenost donijeti moć i – ljubav. Pa se sa sucem Trombetassiczem i ostalim zavjerenicima upušta u opaku političku igru.

"Kak je zgorel presvetli Trombetassicz" je povijesno-politička satira i gorka humoreska kojom se Marko Gregur predstavlja kao zreo, nadahnut i duhovit autor koji nam otvara škrinju zaboravljenog blaga i pokazuje da na tom svijetu, stalna samo ljudska priroda jest.

Marko Gregur (Koprivnica, 1982.) završio je stručni studij poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, preddiplomski studij odnosa s javnošću i medija na Visokoj školi za odnose s javnošću i studij medija Kairos (VERN) te specijalistički diplomski studij međunarodnih odnosa i diplomacije na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld.

Piše poeziju i prozu, koju je objavljivao u mnogim domaćim časopisima i novinama, kao i u časopisima u desetak stranih zemalja (SAD, Austrija, Crna Gora, Srbija, Rusija, Bugarska, Španjolska, Slovenija, Kanada…). Dobitnik je više nagrada među kojima su: nagrada "Ivan vitez Trnski", "Ulaznica" te nagrada "Prozak" za najbolji prozni rukopis autora do 35 godina starosti.

Autor je zbirke poezije „Lirska grafomanija“, knjiga priča „Divan dan za Drinkopoly“ (Nagrada Prozak), „Peglica u prosincu“ (Nagrada Ivan vitez Trnski), romana „Kak je zgorel presvetli Trombetassicz“ (Nagrada Katarina Patačić), „Mogla bi se zvati Leda“ i „Vošicki“ (Nagrada Vladimir Nazor, Književna nagrada Fric). Djela su mu dramatizirana za Hrvatski radio i snimljena kao zvučne knjige. Glavni je urednik časopisa Artikulacije, predsjednik organizacijskog odbora „Galovićeve jeseni“, urednik hrvatske književnosti u novinama Vijenac. Tajnik je Društva hrvatskih književnika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –