Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jasen Boko

Dioklecijan : Biografija kontroverznoga rimskog cara: reformator ili progonitelj kršćana?

  • Nakladnik: Profil
  • 11/2016.
  • 304 str., meki uvez
  • ISBN 9789533135472
  • Cijena: 13.14 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Iako je Dioklecijan jedan od najvećih careva Rimskog Carstva, o njemu se malo toga sa sigurnošću zna, a naša su saznanja često proizvoljne legende ili pristrane interpretacije. U pokušaju da ipak rasvijetli život te fascinantne osobe Jasen Boko se u ovoj detaljnoj biografiji čvrsto oslonio na dostupne relevantne rezultate znanstvenih istraživanja te opisao Dioklecijanov uspon od običnog vojnika do rimskog cara, osnivanje i funkcioniranje tetrarhije, carevu abdikaciju i smrt u palači koju je izgradio.


Opisi velikih uspjeha te interpretacija kontroverznih odluka poput ekonomske reforme i Edikta protiv kršćana izvanredno prikazuju ovu izrazito slojevitu ličnost. Otkrivajući sasvim nepoznatu priču o Dioklecijanu, ova se knjiga čita kao uzbudljiv povijesni triler i nastojanje da se tog cara zasluženo povijesno valorizira. 

Jasen Boko diplomirao je dramaturgiju i svjetsku književnost, bio je samostalni umjetnik, dramaturg, urednik, novinar, ravnatelj Drame splitskoga HNK, kazališni producent... Za svoj umjetnički rad dobio je nekoliko nagrada od kojih su najvažnije Kiklop za najbolju knjigu publicistike 2012., za knjigu „Tragovima Odiseja“, te Marin Držić 2010. godine za dramu „O kupusu i bogovima“.

Tijekom života radio je i u rudnicima zlata u Australiji, tvornici ribe na norveškom sjeveru, brao je maline u Québecu, studirao u New Yorku, penjao se po Himalaji, putovao Putem svile lokalnim prijevozom, tražio je Aleksandra među talibanima u Afganistanu, Dioklecijana u Turskoj i Che Guevaru uzduž i poprijeko Južne Amerike…

Njegovi dramski tekstovi izvedeni su u dvadesetak kazališta u četiri zemlje. O svojim je putovanjima održao stotine predavanja u zemlji i inozemstvu. 

Objavio je sljedeće knjige: "Kazališni sat i druga drama" (1995.), "Nova hrvatska drama" (Znanje, 2002.), "Tin: Trideset godina putovanja" (Vuković & Runjić, 2005.), "Peta strana svijeta" (V.B.Z., 2006.), "Zapisi iz kazališnog (su)mraka" (Književni krug Split, 2007.), "Na Putu svile: Kako nam je lagao Marko Polo" (Profil, 2009.), "Priče iz muzeja" (2010.), "Tragovima Odiseja" (Profil, 2012.), "Za Aleksandrom Velikim u srce Azije" (Profil, 2014.), "Dioklecijan" (Profil, 2016.), "Latinskom Amerikom uzvodno" (Profil, 2019.), "Život i smrt uz svetu rijeku" (Profil, 2020.). Knjige su mu prevedene su na više jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –